Práca z domu robí zamestnancov produktívnejšími

NETKY.SK • 10 Apríl 2019, 20:41 • 2 min
Práca z domu robí zamestnancov produktívnejšími

BRATISLAVA - Mať prácu pre mnohých znamená mať kanceláriu alebo stôl v otvorenom pracovnom priestore. Práca z domu znamená papuče alebo aj čaj o piatej. Ako to celé funguje? Vzhľadom k tomu, že sa kancelárske priestory vo veľkých mestách vo veľkom budujú aj v súčastnosti pre mnohých ľudí začala byť práca z domova čoraz atraktívnejšia a aj pre veľké spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Vezmite si napríklad Ctrip. Je to čínska cestovná kancelária so sídlom v Šanghaji, najdrahšom meste na čínskej pevnine . Spoločnosť platila premrštené sadzby za svoje kancelárske priestory a jej team rástol. Táto spoločnosť by musela prejsť do iných priestorov čo by znamenalo obrovské peniaze, no boli kreatívny. Generálny riaditeľ sa spojil s ekonómami v Stanforde, aby uskutočnili deväťmesačnú štúdiu práce z domova na skupine 249 zamestnancov call centra .

 

Tu je návod, ako to fungovalo: Zamestnanci, ktorých pracovná doba bola na párne dni pracovali z domu štyri dni v týždni. Pre zamestnancov v pracovnej dobe v  nepárne dni vyšla služba  z kancelárie. Jeden deň v týždni bol celý tím CTrip spolu v kancelárii. Manažment potom porovnal produktivitu oboch skupín, pričom očakával, že tí, ktorí pracovali z domova, budú uvoľnení. Namiesto toho našli opak - produktivita práce z domácej posádky sa skutočne zvýšila o 13 percent. To nemusí znieť ako obrovský nárast, kým si uvedomíte, že to znamená, že pracovali takmer celý deň viac za týždeň, než ich kolegovia v kancelárii.Celkovo počas štúdie CTRip sa zvýšil zisk o 2 000 USD na zamestnanca, ktorý pracoval z domova. Spoločnosť bola tak ohromená výsledkami experimentu, že v rámci celej spoločnosti zaviedli možnosť práce z domu. Odvtedy zaznamenali ešte väčší nárast produktivity.

 

img

 

Mali by sme zrušiť úrady?

 

Práca z domu nie je pre každého. Niektorí ľudia sa cítia izolovane, iní nemajú životný priestor, ktorý by prispel k práci a daľší padnú za obeť pokušeniu, ako to povedal vedúci štúdie Nicholas Bloom práca z domu má tri riziká : posteľ, chladnička a televízor. Práca z domu nemožno aplikovať na všetky zamestnania.Niektoré pracovné miesta si vyžadujú neustálu interakciu a nemožno ich vykonávať na diaľku. Ako však vyplýva z tejto štúdie, existujú určité výhody pre prácu z domova. Jedným z nich je zníženie času (a emisií do automobilov!) Vynaložených na dochádzanie do práce. Priemerný Američan sa dostaví  za 26 minút domov z kancelárie, čo predstavuje až 17,4 hodiny dochádzky za mesiac. Nehovoriac o tom, že akonáhle prídete do kancelárie, je to často rušivé prostredie, plné chit-chatu a toho, čo Bloom nazýva "'torta v efekte break room".

 

 Práca z domu nerieši každý problém s moderným pracoviskom. Ale môže ich vyriešiť veľa! Bloom hovorí, že práca z domova by  nemusela byť povinná, ale treba dať zamestnancom možnosť voľby medzi prácou z domú a z kancelárie. Už jeden deň alebo dva môže mať obrovské výhody na oboch stranách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies