Takmer 17 miliónov bábätiek dýcha toxický vzduch

NETKY.SK • 6 December 2017, 08:05 • 2 min
Takmer 17 miliónov bábätiek dýcha toxický vzduch

NEW YORK - Takmer 17 miliónov bábätiek na celom svete dýcha toxický vzduch, ktorý môže poškodiť vývoj ich mozgov.

slovakia

left justify in out

Na svete je 136 miliónov detí do veku jedného roka, čo znamená, že jedno z ôsmich je vystavené toxickému vzduchu.

 

Satelitné snímky analyzované organizáciou UNICEF naznačujú, že 12,2 milióna týchto detí žije v južnej Ázii. Východná Ázia a tichomorský región je domovom pre približne 4,3 milióna bábätiek žijúcich v oblastiach s úrovňami znečistenia najmenej šesťkrát vyššími, ako sú medzinárodné limity.

 

"Znečisťujúce látky nielen poškodzujú vyvíjajúce sa pľúca - môžu trvalo poškodiť ich vyvíjajúce sa mozgy - a teda ich budúcnosť," uviedol výkonný riaditeľ UNICEF-u Anthony Lake. Vyzval štáty prekračujúce medzinárodné limity, aby vystupňovali snahy na zníženie znečistenia ovzdušia.

 

V správe sa píše, že dýchanie znečisteného ovzdušia môže poškodiť mozgové tkanivo a ťažko porušiť kognitívny vývoj. Správa vyzýva rodičov, aby urobili kroky s cieľom obmedziť vystavovanie detí škodlivým chemikáliám vrátane tabakových produktov a kuchynských pecí. Taktiež vyzvala úrady na investovanie do čistejšej, obnoviteľnej energie a na umožnenie deťom cestovať v časoch dňa, keď je znečistenie nižšie. Rovnako by sa mali úrady uistiť, že významné zdroje znečistenia nie sú v blízkosti škôl a nemocníc.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies