Prezidentka Zuzana Čaputová o posolstve Cyrila a Metoda

NETKY.SK • 5 Júl 2022, 12:47 • 2 min
Prezidentka Zuzana Čaputová o posolstve Cyrila a Metoda

BRATISLAVA - K dnešnému sviatku svätých Cyrila a Metoda sa vyjadrila aj prezidentka.

slovakia

left justify in out

Posolstvo vierozvestcov je podľa vyjadrenia prezidentky Zuzany Čaputovej nadčasové a univerzálne. Aj keď vieru a vzdelanosť na vtedajšom území Veľkej Moravy šírili aj iní, práve sv. Cyril a Metod sa stali kresťanskými spolupatrónmi Európy. 

 

„Ich nadčasovosť a múdrosť potvrdzuje aj citát, ktorý akoby predbehol dobu, keď svätý Cyril pred kňazmi obhajoval rovnosť ľudí aj národov: 'Či nepadá dážď od Boha na všetkých rovnako? Alebo slnko tiež nesvieti na všetkých? Nedýchame na vzduchu všetci rovnako? Ako sa teda vy nehanbíte pripomínať len tri jazyky a chcete, aby všetky ostatné jazyky a národy boli slepé a hluché?'" napísala prezidentka na sociálnej sieti.


 Tiež pripomenula, že svätý Cyril a svätý Metod sprostredkovali našim predkom vieru a vzdelanosť, teda základné hodnoty, na ktorých dodnes stojí naša civilizácia. Rovnako tak poznanie a múdrosť, ktoré ľudí obohacujú, a písmo a slovo, ktoré nezraňujú, ale umožňujú šírenie nádeje.

 

Z histórie

 

Bratia prišli na naše územie v roku 863 a tento rok uplynulo od tejto udalosti 1 159 rokov. V histórii Slovanov, a zvlášť Slovákov, tvoril ich príchod jednu z najdôležitejších udalostí našich dejín, o čom svedčí aj to, že sa spomínajú aj v preambule Ústavy SR.

 

Sv. Cyril a Metod pochádzali z gréckeho Solúna, v okolí ktorého žila v tom období početná slovanská menšina. Obidvaja tak ovládali slovanský jazyk. Na naše územie prišli na pozvanie veľkomoravského panovníka kniežaťa Rastislava.

Počas svojho pôsobenia u nás založili cirkevné školy, veľké úsilie venovali aj prekladom Svätého písma a liturgických kníh do jazyka Slovanov pomocou abecedy – hlaholiky, ktorú pre tento cieľ zostavili. Po viac ako trojročnej činnosti, keď sa im podarilo vyučiť prvých žiakov a vytvoriť preklady najdôležitejších bohoslužobných kníh, sa rozhodli Veľkú Moravu opustiť.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona