Česká aktivistka šokuje mesto UNESCO, pomáha mu veľmi netradične

NETKY.SK • 8 Október 2020, 13:14 • 2 min
Česká aktivistka šokuje mesto UNESCO, pomáha mu veľmi netradične

Toto vieme ako prví. Aktivistka sa rozhodla pomôcť v boji s novým koronavírusom špeciálnou aktivitou. Mnohých ľudí veľmi prekvapila.

slovakia

left justify in out

Nicole Blankenship sa rozhodla, že v čase pandémie a zlej atmosféry v spoločnosti urobí dôležitý krok, ktorým jednak poteší okolie niečím netradičným, ale zároveň pomôže v čase pandémie. Keďže momentálne sa nevie zamestnať, rozhodla sa, že bude aspoň užitočná pre svoje okolie. V krásne predpoludnia chodí po historickom centre Banskej Štiavnice a čistí kľučky na obchodoch.

 

img

 

Podávajú si kľučky

Keďže, ako sa hovorí, kľučku si tu vystrieda veľké množstvo turistov prakticky z celého Slovenska, nový koronavírus sa môže šíriť vo väčšej miere aj touto cestou. „Nazdávam sa, že kľučky sú všeobecne plné rôznych baktérií, preto ich nepretržité čistenie je veľmi dôležité,“ vysvetlila s dôvetkom, že o to viac je to nevyhnutné v dnešných časoch pandémie.

 

Vchody či výťahy

Kým cez deň je najväčší pohyb práve v centre historického mesta, večer je tzv. Trotuár takmer vyprázdnený. „Hoci milujem aj večerné a nočné prechádzky po meste anjelov a sŕdc, vidím, že teraz je dôležité, aby som sa tieto dni popoludní prechádzala radšej po sídlisku. Aj tu môžem urobiť veľa užitočného,“ prezradila s tým, že večer čistí kľučky na hlavných dverách vchodov sídliska Drieňová.

 

img

 

Šokovaní ľudia

Vchody vo väčšine prípadov zamknuté, ale Nicole nemá problém zazvoniť, pričom aj zvonce zľahka prejde handrou. „Ľudia sú väčšinou zaskočení, nechápu to. Najzaujímavejšia reakcia po tom, ako som im oznámila, že im chcem dezinfikovať kľučky, bola, že my sme si nič neobjednali,“ povedala s úsmevom spisovateľka, ktorá by chcela o tejto skúsenosti napísať dokonca aj knihu.

 

Dezinfikuje vždy

Hoci je zlá doba, nezabúda na neustálu aktivitu. „Žijeme v náročných časoch, ale aj v nich môžeme robiť zaujímavé diela, vďaka čomu aj pomôžeme okoliu. Možno ich aspoň prinútim premýšľať, že je dôležité robiť aj veci, ktoré nie sú platené, alebo nie sú objednané,“ zdôraznila poetka Niena Rose, ktorá si pritom dezinfikovala aj mobilný telefón a robí to už roky. „Je tam možno najviac baktérií,“ usmiala sa.

 

img

 

Aj Vyhne

Na otázku, či svoju aktivitu presunie aj do iných miest, sa chvíľu zamyslela. „Možno, keby ma zasponzoroval nejaký taxikár a vozil by ma. Ale nie, to iba žartujem. Rada by som aj inde, miest je veľa a Slovensko spoznávam rada,“ povedala s dôvetkom, že vydezinfikovať kľučky sa chystá aj do neďalekých Vyhní, alebo do Sklených Teplíc, kam rada chodí za mačkami a pre termálnu vodu.

 

Podozrievaví

Je veľmi rada, že má stále nejaké nápady. „Nikdy neviete, kde nájdete inšpiráciu pre vás, alebo kde inšpirujete práve vy druhých,“ vysvetlila s tým, že pritom zažila aj nepríjemné podozrievavé pohľady. „V jednom vchode sa ma pani pýtala, kam ideme. Keď som odpovedala, že dezinfikovať kľučky, nechcela mi veriť,“ usmiala sa Nicole. V inom vchode na sídlisku Drieňová jej dokonca odmietli otvoriť dvere, lebo proste neverili, že niekto takto pomáha, a to ešte zadarmo.

 

img

 

Pekné vchody

V mnohých vchodoch tu však bola prekvapená pozitívnym prístupom k prostrediu, v ktorom ľudia žijú. „Niekde mali krásnu výzdobu, kvetiny, krásne ťahavé rastliny pred vchodom a podobne. Ale nikde nereagovali tak, že kľučky si pravidelne čistia,“ dodala s tým, že v obchodoch to bolo iné. Tam ju často ubezpečovali, že pravidelne to robia aj oni.

 

Častá dezinfekcia

No, ako sa hovorí, opatrnosti nie je nikdy dosť, najmä v čase pandémie. Dezinfikovať kľučky sa môže pokojne aj každých 5 minút. Nicole Blankenship verí, že vo svojej snahe nezostane sama a inšpiruje aj ďalších. Aktivita ju zatiaľ stála len dezinfekčný prostriedok a pár vreckoviek.

 

img

 

Raj

Rodáčka z Plzne žije na Slovensku už rok. Do slávneho banského a romantického mesta sa presťahovala preto, lebo sa jej tu veľmi páčilo a cíti tu dobré energie. „Úžasný čerstvý vzduch Štiavnických vrchov a ten pokoj v noci. Takmer žiadne autá, je to ako na dedine. Raj. To sa nedá porovnať s Brnom, alebo Žilinou, kde som žila predtým,“ uzavrela Češka, ktorú veľmi prekvapuje zlé zásobovanie obchodov.

 

Dezinfekčné prostriedky a rúška si môžete kúpiť aj cez internetový obchod shop.netky.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies