Taiwan sa pripravuje na silný tajfún Soudelor

NETKY.SK • 7 August 2015, 09:19 • 2 min
Taiwan sa pripravuje na silný tajfún Soudelor

TCHAJ-PEJ - Na Taiwane dnes zrušili lety a školské vyučovanie v rámci príprav na príchod tajfúna Soudelor, ktorý by mal na ostrov priniesť neskôr v priebehu dňa silný vietor a prudké dažde.

slovakia

left justify in out

Taiwanský Ústredný meteorologický úrad oznámil, že tajfún sa blíži k Taiwanu z východu s vetrom so stálou rýchlosťou 170 kilometrov za hodinu a nárazmi prevyšujúcimi 200 km/h. Soudelor dosahoval silu tretej z piatich kategórií a v najbližších hodinách by mal zosilnieť na tajfún štvrtej kategórie.

 

Pôjde zrejme o najsilnejší tajfún na Taiwane za dva roky. Nad pevninu sa presunie v sobotu, píšu svetové tlačové agentúry.

 

Prezident Ma Jing-ťiou, ktorý dnes ráno navštívil ústredné krízové centrum, nariadil miestnym úradom, aby nepúšťali turistov ani miestnych obyvateľov na pláže na východnom pobreží.

 

Taiwanské železnice obmedzili prevádzku a zrušené boli aj niektoré domáce lety. Približne 2000 turistov a obyvateľov evakuovali z malých ostrovov východne od Taiwanu. Pri východnom pobreží už hlásili prvé obete. Podľa pobrežnej stráže zahynuli na mori dvaja ľudia a ďalší človek je nezvestný.

 

Soudelor, vôbec najsilnejšia tropická cyklóna zaznamenaná vo svete za tento rok, si už vyslúžil prirovnania k ničivému tajfúnu Morakot z roku 2009, ktorý najmä na Taiwane zrovnal dediny so zemou a zabil stovky ľudí.

 

Tajfún by sa mal následne presunúť cez Taiwanský prieliv a zasiahnuť čínsku provinciu Fu-ťien, kde už úrady začali evakuovať obyvateľov pobrežných oblastí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies