Paríž umožní od roku 2025 verejnosti zaplávať si v Seine

NETKY.SK • 10 Júl 2023, 07:50 • 2 min
Paríž umožní od roku 2025 verejnosti zaplávať si v Seine

PARÍŽ - Parížania aj turisti, ktorí francúzsku metropolu navštívia, si budú môcť v roku 2025 prvýkrát po vyše 100 rokoch zaplávať v Seine. Oznámila to v nedeľu parížska primátorka Anne Hidalgová.

slovakia

left justify in out

Hidalgová v tejto súvislosti vymenovala tri miesta, z ktorých bude verejnosti umožnený vstup do rieky. Jedným z nich je už teraz čiastočne funkčné centrum vodných športov, ďalšími dvoma kúpaliská neďaleko Eiffelovej veže. Plochy určené na plávanie budú na rieke vyhradené bójkami, pričom vstupovať sa k nim bude cez mólo. Plavcom budú k dispozícii aj šatne a sprchy, informovalo mesto. Možnosť zaplávať si v Seine je už dlho želaním mnohých Parížanov. Kúpanie sa v tejto rieke bolo oficiálne zakázané v roku 1923, a to pre zlú kvalitu vody. Až do začiatku 60. rokov 20. storočia sa však napriek zákazu stále praktizovalo.

 

V Paríži sa majú v roku 2024 konať letné olympijské hry a viaceré plavecké súťaže by mali prebiehať práve na Seine. Rovnako tomu bolo v roku 1900, keď sa vo francúzskej metropole konala olympiáda vôbec prvýkrát. Francúzska metropola v súčasnosti vyvíja rozsiahle úsilie zamerané na zlepšenie kvality vody v tejto rieke. Vedenie mesta informovalo, že do zámeru spraviť Seinu čistejšou pre celú metropolitnú oblasť Paríža, investovalo už zhruba 1,4 miliardy eur. Väčšina z prác by mala byť hotová do konca leta. Do kanalizačného systému má byť pripojených 23.000 domov a 260 hausbótov, ktoré dosiaľ vypúšťali odpadové vody do Seiny. Modernizujú či nanovo sa budujú aj zariadenia na čistenie odpadových vôd. DPA zároveň pripomína, že na Seine už existuje kúpalisko pod holým nebom. Návštevníci tam však neplávajú priamo v samotnej rieke, ale v bazénoch, ktoré sú na nej vytvorené na tieto účely.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies