Systém na dezinfekciu sanitiek by mal zabrať aj na vírusy a baktérie

NETKY.SK • 23 Marec 2020, 10:45 • 2 min
Systém na dezinfekciu sanitiek by mal zabrať aj na vírusy a baktérie

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra zakúpilo tzv. systém priestorovej dezinfekcie, ktorý by mal slúžiť na mikrobiologickú dekontamináciu zásahových vozidiel (sanitiek) Hasičského a záchranného zboru. Kúpa systému a dezinfekčného prostriedku bude rezort stáť 110 052 eur aj s DPH.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie rezortu

"Jedná sa o certifikovaný rozstrekovací systém na rozstrekovanie dezinfekčného prostriedku vo forme suchej hmly a o dezinfekčný prostriedok určený na dezinfekciu všetkých typov mikroorganizmov," uvádza rezort. Systém má pre ministerstvo dodať spoločnosť Protech spol. s.r.o.

 

img

 

Účinný proti najškodlivejším vírusom 
Podľa požiadaviek rezortu by dezinfekčný prostriedok využívaný systémom mal byť účinný na Ebola vírus, HIV typ 1, chrípkové vírusy typu A, HSN1 alebo H1N1. Okrem toho má účinkovať aj na viaceré druhy baktérií, kvasiniek, húb alebo plesní. Podľa zmluvy by mal byť systém aj s dezinfekčným prostriedkom dodaný do Centrálneho skladu Hasičského a záchranného zboru v priestoroch Záchrannej brigády HaZZ v Žiline do ôsmich týždňov.

 

img

 

Potrebná kúpa
Ministerstvo dodalo, že kúpu uskutočnilo na základe uznesenia vlády SR z 11 marca 2020 k návrhu vyhlásenia mimoriadnej situácie v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II.stupňa z dôvodu ochorenia Covid-19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2 na území Slovenskej republiky.

 

Mimoriadna situácia
Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia, vrátane zatvorenia výchovno-vzdelávacích zariadení od 16. marca na 14 dní. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva.

 

img

 

Nie všetko je otvorené

Zatvorené sú maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami, pričom sa to netýka potravín, drogérií, lekární či vybraných služieb, akými sú napríklad banky či poisťovne. Aktuálne je na Slovensku potvrdených 185 prípadov koronavírusu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies