Od inaugurácie prezidentky Zuzany Čaputovej uplynul rok

NETKY.SK • 14 Jún 2020, 14:6 • 2 min
Od inaugurácie prezidentky Zuzany Čaputovej uplynul rok

BRATISLAVA - V pondelok 15. júna uplynie rok, keď sa Zuzana Čaputová oficiálne ujala prezidentského úradu. Stala sa prvou ženou v úrade prezidenta Slovenskej republiky a zároveň vo veku 45 rokov aj najmladším človekom, ktorý kedy zastával úrad prezidenta SR.

slovakia

left justify in out

Prezidentské voľby 2019

Prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnilo 16. marca 2019, vyhrala Čaputová zo ziskom 40,56 percenta hlasov. Do druhého kola volieb postúpil aj kandidát strany Smer-SD Maroš Šefčovič, ktorý získal 18,66 percenta voličských hlasov.

 

Druhé kolo volieb

Druhé kolo prezidentských volieb, ktoré sa konalo 30. marca 2019, vyhrala Čaputová, keď jej svoj hlas dalo 58,40 percenta (1,056.582) voličov. Protikandidát Šefčovič získal 41,59 percenta (752.403) hlasov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

 

Po víťazstve v prezidentských voľbách, 10. apríla 2019, navštívila Čaputová súkromne hlavné mesto Českej republiky (ČR) Prahu, kde sa zúčastnila na koncerte Boba Dylana. Pred koncertom sa stretla s poslancom TOP 09 a bývalým českým ministrom zahraničných vecí Karlom Schwarzenbergom. Stretnutie absolvovala aj s riaditeľom Knižnice Václava Havla Michaelom Žantovským.

 

Úspechy Zuzany Čaputovej

Čaputová sa 6. mája 2019 stala Európskou osobnosťou roka. Ocenili ju v rámci druhej edície "European Leadership Awards"Mesiac pred inauguráciou, 15. mája 2019, sa začala aj tlač poštovej známky. Autorom výtvarného návrhu bol akademický maliar Vladislav Rostoka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

 

Inaugurácia Zuzany Čaputovej

Slávnostná inaugurácia Čaputovej do funkcie prezidentky SR sa uskutočnila 15. júna 2019 v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave. V prezidentskej funkcii vystriedala Andreja Kisku.

 

Najdôveryhodnejšia politička Slovenska

Slovenská prezidentka sa 19. decembra pre Čechov stala najdôveryhodnejšou politickou osobnosťou. V medzinárodnom rebríčku jej ako jedinej vyjadrila dôveru nadpolovičná väčšina respondentov (54 percent). Vyplynulo to z prieskumu českého Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM). Spravodajský server Politico zaradil prezidentku Čaputovú medzi 28 najvplyvnejších ľudí v Európe. Rebríček viedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona