Sýria zatajila štyri zariadenia na výrobu chemických zbraní

NETKY.SK • 8 Október 2014, 15:03 • 2 min
Sýria zatajila štyri zariadenia na výrobu chemických zbraní

NEW YORK - Sýria má štyri zariadenia na výrobu chemických zbraní, ktoré nepriznala Organizácii Spojených národov. O situácii informovala Bezpečnostnú radu OSN zvláštna zástupkyňa generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna Sigrid Kaagová. Tri zariadenia slúžili na výskum a rozvoj a jedno na výrobu.

slovakia

left justify in out

Na nátlak medzinárodného spoločenstva Sýria prisľúbila, že zničí svoje chemické zbrane ako aj výrobné kapacity. Bezpečnostná rada OSN v roku 2013 schválila zničenie sýrskeho programu chemických zbraní, pričom na dohodu tamojší režim pristúpil pod hrozbou amerických náletov. Spoločná misia OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) uviedla, že odvoz sýrskych chemických zbraní bol dokončený a momentálne prebieha ich ničenie. Riaditeľ organizácie poverenej rozobratím sýrskych zariadení týkajúcich sa chemických zbraní 1. októbra uviedol, že práce by sa mali začať ešte v októbri a prvých 12 zariadení by malo byť zničených do konca novembra. 

 

Vláda sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada pristúpila minulý rok na chemické odzbrojenie s cieľom odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní proti civilistom. Celkové množstvo deklarovaných látok dosahovalo 1 300 ton, ktoré budú zničené pod dohľadom OPCW. Rovnako sa majú zničiť všetky zariadenia na výrobu, výskum či uskladnenie chemických zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies