Svetový ťažobný koncern Peabody Energy oznámil bankrot

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 14:15 • 2 min
Svetový ťažobný koncern Peabody Energy oznámil bankrot

WASHINGTON - Americká spoločnosť Peabody Energy, najväčší privátne vlastnený producent uhlia na svete, požiadal v USA o ochranu pred veriteľmi. Dôvodom je prepad cien uhlia, čo spôsobilo, že firma už nebola schopná splácať svoje dlhy. Informoval o tom server BBC.

slovakia

left justify in out

Ako spoločnosť dodala, požiadanie o ochranu pred veriteľmi na základe Kapitoly 11 amerického zákona o bankrote neznamená zatváranie prevádzok. Cieľom je práve zníženie vysokého dlhu. "Bolo to ťažké rozhodnutie, no pre budúcnosť Peabody je to najlepšie riešenie," povedal šéf spoločnosti Glenn Kellow.

 

Peabody Energy sa do problémov so splácaním dlhu dostala najmä po tom, ako firma v roku 2011 prevzala austrálsku ťažobnú spoločnosť Macarthur, za ktorú zaplatila okolo 5 miliárd austrálskych dolárov (3,36 miliardy eur). Následne ale začali ceny uhlia klesať a americká spoločnosť len s ťažkosťou splácala nahromadené dlhy. Oznámenie bankrotu zo strany Peabody Energy je ďalším v sérii bankrotov v ťažobnom sektore, kde firmy zráža na kolená kombinácia viacerých nepriaznivých faktorov. Okrem nízkych cien komodít sú to aj prísnejšie normy v oblasti ochrany životného prostredia a postupný presun k zemnému plynu.

 

Kapitola 11 amerického zákona o bankrote chráni spoločnosti pred veriteľmi a vytvára pre firmy priestor na zníženie dlhov, prípadne predaj časti aktív s cieľom ozdraviť spoločnosť. Tento krok zo strany Peabody Energy, ktorá má okolo 8000 zamestnancov a zákazníkov v 25 krajinách sveta, predstavuje jeden z najväčších bankrotov v komoditnom sektore od polovice roka 2014, keď ceny komodít začali klesať. Dôvodom bolo najmä oslabovanie dopytu zo strany veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík ako Čína a Brazília.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies