Na Liptove chcú zaviesť elektrobusy

NETKY.SK • 27 December 2020, 16:11 • 2 min
Na Liptove chcú zaviesť elektrobusy

DEMÄNOVSKÁ DOLINA - V jednej z turisticky najvyhľadávanejších lokalít na Slovensku pripravujú ekologickú formu dopravy.

slovakia

left justify in out

Obec s výrazne turistickým charakterom sa nachádza v centrálnej, najatraktívnejšej časti Nízkych Tatier, v rovnomennej doline, približne 15 km južne od Liptovského Mikuláša. Úzke a hlboké údolie Demänovky obmedzuje priestor na rozsiahlejšiu zástavbu a tak obec pozostáva z niekoľkých osád. Veľkú časť tvoria budovy, komplexy a vybavenie, slúžiace turistom, ktorí sem prichádzajú po ceste II/584 z okresného mesta. Celý chotár sa nachádza v Národnom parku Nízke Tatry.

 

img

 

Elektrobusy

 

Ako informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Region Liptov, v obci Demänovská Dolina chystajú projekt nízkoemisného spôsobu verejnej osobnej dopravy, pričom na obstaranie ekologických elektrobusov chcú využiť aj finančné prostriedky z Európskej únie.


Podľa starostky Ľubomíry Klepáčovej je cieľom obce zaviesť moderný spôsob verejnej dopravy zodpovedajúcej európskym štandardom v horských strediskách. "Zavedenie elektrobusov nie je jednoduchá vec, preto sme rozbehli prvú etapu, ktorou je vypracovanie dopravnej štúdie. Tá komplexne popíše stav, východiská, možnosti aj náš cieľ. Rozšírime tiež nové parkovacie kapacity pred vstupom do doliny na záchytnom parkovisku. Nesmieme zabúdať na fakt, že cesta nie je v ideálnom stave, musíme ju teda v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom ako aj vlastníkom rekonštruovať,“ uviedla starostka.

 

img


Obec Demänovská Dolina a lyžiarske stredisko Jasná sú lokalitami nadnárodného významu a v čase top zimnej sezóny ich navštívi denne takmer 10-tisíc lyžiarov. "Ekologickú dopravu, ktorá by premávala v zimných mesiacoch v Jasnej, budeme po zvyšok roka využívať na prepravu za atrakciami po celom regióne. Týmto sa nám podarí efektívne využiť veľkú investíciu do elektrobusov,“ doplnila riaditeľka OOCR Region Liptov Darina Bartková.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona