Najviac životov na cestách môže zachrániť autonómne riadenie, veria vo Volve

NETKY.SK • 14 Máj 2020, 16:00 • 2 min
Najviac životov na cestách môže zachrániť autonómne riadenie, veria vo Volve

Budúca generácia vozidiel Volvo bude vybavená technológiou LIDAR spoločnosti Luminar, ktorá prispeje k bezpečnej funkcii autonómneho riadenia.

slovakia

left justify in out

Automobilka Volvo Cars, ktorá je globálnym lídrom v oblasti automobilovej bezpečnosti, nastavuje nové bezpečnostné a technologické štandardy vďaka partnerstvu s technologickou spoločnosťou Luminar, z ktorého vzišla percepčná technológia LIDAR pre budúcu generáciu vozidiel Volvo. 

 

Jedná sa o technológiu, ktorá v súčasnosti zaujíma popredné postavenie v rámci svojho priemyselného odvetvia.

 

Vývoj systémov aktívnej bezpečnosti

Na základe zmieneného partnerstva uvedie automobilka Volvo svoju prvú technológiu plne autonómneho riadenia určenú pre diaľničné prevádzky, prostredníctvom ktorej si vydláždi cestu k ďalšiemu vývoju systémov aktívnej bezpečnosti.

 

Ako hardvér pre systémy automatického riadenia poslúži od začiatku výroby v roku 2022 budúcej generácie modulárnej platformy spoločnosti Volvo Cars, architektúra SPA2. Vozidlá vybavené týmto systémom budú mať v streche elegantne integrovanú senzorickú jednotku LIDAR spoločnosti Luminar.

 

 

Je nutné preveriť bezpečnosť

U vozidiel postavených na platforme SPA2 budú aktualizácie prebiehať bezdrôtovo na diaľku, pričom bude možné na želanie zákazníka tieto vozidlá vybaviť systémom Highway Pilot, prostredníctvom ktorého bude možné aktivovať plne autonómne riadenie pre jazdu na diaľnici. Samozrejme je predtým nutné overiť, že je tento systém pre rôzne geografické regióny aj podmienky úplne bezpečný.

 

"Pokiaľ bude autonómne riadenie zavedené zodpovedne a bezpečne, má potenciál zaradiť sa medzi technológie, ktoré historicky zachránili najviac ľudských životov," uviedol Henrik Green, technologický riaditeľ spoločnosti Volvo Cars. 

 

"Na ceste týmto smerom je nesmierne dôležité vybaviť naše budúce vozidlá technológiami zaisťujúcimi perfektný rozhľad, ktorý vozidlu umožní robiť bezpečné rozhodnutia."

 

 

Okrem využitia jednotky LIDAR v rámci systému Highway Pilot skúmajú spoločnosti Volvo Cars a Luminar možnosti jej využitia aj s ohľadom na vylepšenie budúcich pokročilých asistenčných systémov vodiča (ADAS). 

 

Obe spoločnosti sa sústredia aj na to, aký potenciál by prinieslo štandardné vybavenie všetkých vozidiel postavených na platforme SPA2 senzorickou jednotkou LIDAR.

 

Základ technológie spoločnosti Luminar tvoria vysoko výkonné senzory LIDAR, ktoré emitujú milióny pulzov laserového žiarenia, ktorých úlohou je presne určiť, kde sa v 3D prostredí nachádzajú objekty, a na základe získaných informácií vytvárať v reálnom čase dočasnú mapu bez toho, aby systém potreboval pripojenie k internetu .

 

Technológia LIDAR predstavuje kľúč k výrobe vozidiel schopných v režime autonómneho riadenia bezpečnej navigácie, pretože im poskytne spoľahlivý rozhľad a umožní im vnímať okolité prostredie tak zreteľne, ako to samotné kamery a radary nedokážu. 

 

LIDAR teda predstavuje ideálny základ pre to, aby sa vozidlo dokázalo bezpečne rozhodovať v komplikovanom prostredí pri jazde vysokou rýchlosťou.

 

V záujme zabezpečenia bezpečného fungovania systému Highway Pilot bude percepčná technológia spoločnosti Luminar kombinovaná so softvérom umožňujúcim autonómne riadenie a s kamerami, radarmi a záložnými systémami podporujúcimi funkcie, ako sú riadenie, brzdenie a napájanie akumulátora, ktoré budú súčasťou budúcich vozidiel Volvo vybavených systémami pre autonómne riadenie. 

 

To všetko dohromady zaistí vodičom týchto vozidiel, ktorí o to budú stáť, bezpečný systém plne autonómneho riadenia pre využitie v diaľničnom prostredí.

 

Bezpečne po diaľnici

"Už čoskoro bude možné nechať na diaľnici auto konať samé, čo je podmienené tým, že vozidlo vyhodnotí túto možnosť ako bezpečnú," uviedol Henrik Green. 

 

"V danom okamihu preberie vaše Volvo plnú zodpovednosť za riadenie, aby ste mohli odpočívať, nemuseli sledovať dianie na ceste a mohli pustiť volant. Postupom doby dôjde prostredníctvom bezdrôtových aktualizácií na diaľku k rozširovaniu oblastí, v ktorých sa automobil môže riadiť sám. Zastávame názor, že zavádzanie autonómneho riadenia by malo prebiehať postupne."

 

 

V rámci svojho vyhlásenia oznámili spoločnosti Volvo Cars a Luminar, že chcú prehĺbiť spoluprácu a spoločnými silami zabezpečiť masívnu industrializáciu a validáciu technológie Luminar LIDAR pre sériovú výrobu. Spoločnosť Volvo Cars tiež podpísala dohodu o možnom zvýšení svojho minoritného podielu v spoločnosti Luminar.

 

Pre spoločnosť Luminar, založenú v Silicon Valley, predstavuje partnerstvo s automobilkou Volvo Cars vôbec prvú možnosť, ako zaviesť svoju technológiu do sériovej výroby. Ide o prvý krok smerom k úspore danej zvýšenou výrobou, ktorá je zásadná pre to, aby bolo možné ponúknuť technológiu v rámci širšieho automobilového priemyslu.

 

Volvo ako mýľnik budúcnosti

"Automobilka Volvo je uznávaná pre svoju priekopnícku úlohu v oblasti automobilovej bezpečnosti, pričom udáva naprieč celým svojím priemyselným odvetvím štandard v podobe tých najpokročilejších technológií zachraňujúcich ľudské životy," vyhlásil Austin Russell, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Luminar. 

 

"Ďalšia éra bezpečnosti sa bude odohrávať v znamení autonómneho riadenia, pričom sa aj tu Volvo ujíma vedenia predstavením zásadného priemyselného míľnika. Aby sme umožnili sériovú výrobu našej technológie a spoločne s automobilkou Volvo ju mohli sprístupniť svetu, museli sme vyriešiť kľúčové výzvy v oblasti nákladov, výkonu a stupňa automatizácie."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies