Najkrajšie miesta na Slovensku v zime

NETKY.SK • 27 November 2023, 11:00 • 2 min
Najkrajšie miesta na Slovensku v zime

Zima sa už začína ohlasovať na viacerých miestach Slovenska stále nižšími teplotami aj prvými romantickými nádielkami snehu.

slovakia

left justify in out

Ak milujete zimné scenérie, ozvláštnite si čakanie na vianočné sviatky putovaním na miesta Slovenska, kde je toto zimné obdobie ešte o kus krajšie, romantickejšie, čarovnejšie.

Tatranský ľadový dóm

Jedna z najobľúbenejších zimných atrakcií našich veľhôr – Tatranský ľadový dóm na Hrebienku je otvorený už od 17. novembra. Tento rok má tematiku Westminsterského opátstva – veľkolepej gotickej katedrály v Anglicku, ktorá je od roku 1066 miestom korunovácie panovníkov. Jej vernú ľadovú podobu môžete obdivovať teraz u nás. Organizátori zvolili túto tému na počesť 15. výročia návštevy kráľovnej Alžbety II. na Slovensku.

Na jeho výstavbu pod taktovkou Adama Bakoša bolo použitých 1880 ľadových blokov, celkovo 250 ton ľadu. Nájdete tu aj miniatúru korunovačných klenotov a ľadové korunovačné kreslo. Ľadový dóm je otvorený denne od 8.30 do 16.30, každú nedeľu sa tu koná sviatočný koncert. Najbližšie – 3. 12. to bude vystúpenie muzikálovej a šansónovej speváčky Terezy Králikovej.

Kúpalisko Oravice

Na Slovensku sú miesta, kde si môžete vychutnať kúpeľ v liečivej vode pod holým nebom, zatiaľ čo z oblohy sa spúšťajú drobné snehové vločky. Aquapark Oravice – Meander Thermal Park je na takýto výnimočný zimný zážitok ako stvorený. V obci na okraji Západných Tatier neďaleko Poľska vyviera zo zeme voda s vysokým obsahom železa, čo ju robí na Orave unikátnou. Ak si tu chcete užiť predvianočné kúpanie, nič vám v tom nebráni! V bazénoch je voda od 34 do 38 stupňov Celzia a vy, ponorený v nej sa môžete kochať pohľadmi na končiare Roháčov.

Ľadopád Šikľavá skala

Medzi obcami Chrásť nad Hornádom a Matejovce nad Hornádom nájdete nádherný výtvor prírody ako z rozprávky. Ľadopád Lesanka na Šiklavej skale steká po vápencovom previse do pôvodného koryta Hornádu a vytvára neopakovateľné zimné scenérie. Ide o jeden z najkrajších ľadopádov na Slovensku s mohutnými cencúľmi v nádhernom prostredí slovenskej prírody. Za optimálnych podmienok je ľadopád široký až 30 metrov.

Jánošíkove diery

V zimnom období sa toto unikátne miesto mení na ešte väčší zážitok. Jedna z najkrajších trás Malej Fatry ponúka v zime prechádzku nezabudnuteľnou scenériou skalnatých útvarov ozdobených zamrznutými vodopádmi a cencúľmi. Prechádzať sa budete doslova ľadovým kráľovstvom. Samozrejme, v zime je sprístupnená iba časť trasy – úsek Dolných Dier od Hotela Diery na Bielom Potoku po rázcestie salaš Podžiar a späť. No pozor, nepodceňujte počasie, vydajte sa sem správne oblečení, vybavení a optimálne aj so skúseným sprievodcom.

Špania dolina

Malebná obec ukrytý pod Starohorskými vrchmi je jedným z najkrajších miest, ktoré môžete na Slovensku pred Vianocami navštíviť. Zasnežené banícke domčeky a kľukaté uličky vás prenesú do atmosféry pohľadníc Josefa Ladu. Navštívte Kostol Premenenia Pána so 162 drevenými schodmi a nasávajte plnými dúškami decembrové čaro.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
fotoma.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies