Napätie medzi Gréckom a Tureckom sa stupňuje, za všetko môžu Siví vlci

NETKY.SK • 11 Júl 2022, 16:57 • 2 min
Napätie medzi Gréckom a Tureckom sa stupňuje, za všetko môžu Siví vlci

ATÉNY - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, vyzval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na okamžité vysvetlenie.

slovakia

left justify in out

Grécko a Turecko sa už desaťročia sporia v mnohých otázkach vrátane práv na podmorský prieskum v Egejskom mori a suverenity neobývaných ostrovov. Za ostatné polstoročie sa krajiny trikrát dostali na pokraj vojny, pričom napätie sa v ostatných dvoch rokoch ešte vystupňovalo. Najnovšie je problémom zverejnenie mapy.

 

Prečítajte si aj: Gorila opäť na súde!

 

img

 

Mapu, ktorá zobrazuje Krétu a ďalšie východné grécke ostrovy v Egejskom mori ako turecké územie, zverejnil vodca nacionalistickej strany v Turecku, Devlet Bahceli. Uvedená mapa je údajne dar pre Bahceliho od ultranacionalistickej skupiny Siví vlci.

 

„Poriadne sa pozrite na túto mapu. Kréta, Rodos, Lesbos, Chios, Samos, všetky pohltené Tureckom,“ napísal Mitsotakis na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. „Horúčkový sen extrémistov alebo oficiálna politika Turecka? Ďalšia provokácia alebo skutočný cieľ? Prezident Erdogan musí dať jasne najavo svoj postoj k najnovšiemu vystupovaniu svojho menšieho koaličného partnera,“ dodal grécky premiér Mitsotakis. 

 

 

Prečítajte si aj: Kyjev žiada okamžitú nápravu! Konanie Kanady označili Ukrajinci za poľutovaniahodné

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies