Švédski vyšetrovatelia vypočujú Assangea na ekvádorskej ambasáde

NETKY.SK • 11 August 2016, 08:54 • 2 min
Švédski vyšetrovatelia vypočujú Assangea na ekvádorskej ambasáde

QUITO - Ekvádor súhlasil s tým, aby švédski vyšetrovatelia vypočuli zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea v priestoroch ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Na svojej webovej stránke o tom dnes informovali noviny Guardian.

slovakia

left justify in out

Assange sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska. Tamojšie úrady ho stíhajú vo veci znásilnenia, ktorého sa mal v tejto škandinávskej krajine dopustiť v roku 2010.

 

On sám všetky obvinenia popiera a tvrdí, že ide len o zámienku, na základe ktorej by mohol byť neskôr vydaný do USA, kde mu hrozí stíhanie kvôli zverejneniu tajných amerických dokumentov stránkou WikiLeaks.

 

Assange už dávnejšie navrhol, že výsluch v kauze údajného znásilnenia by mohol prebehnúť na ekvádorskej ambasáde. Švédska prokuratúra však s takouto možnosťou súhlasila len nedávno.

 

Ekvádorská generálna prokuratúra teraz zverejnila dokument, ktorý vyjadruje oficiálny súhlas s uskutočnením výsluchu v priestoroch ambasády v Londýne.

 

"V nadchádzajúcich týždňoch bude stanovený dátum konania, ktoré prebehne na veľvyslanectve Ekvádoru v Spojenom kráľovstva," uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry, ktoré citoval Guardian.

 

Vypočúvanie sa uskutoční na základe bilaterálnej dohody o spolupráci v trestnoprávnych záležitostiach, ktorú Ekvádor a Švédsko podpísali vlani v decembri.

 

Ekvádor už pred štyrmi rokmi udelil Assangeovi - aktivistovi a publicistovi austrálskeho pôvodu - politický azyl. V prípade opustenia ekvádorskej ambasády v Londýne by mu však hrozilo zatknutie a vydanie do Švédska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies