Novely z dielne ĽSNS a Smeru-SD neprešli v parlamente. Čo chceli zmeniť?

NETKY.SK • 30 November 2021, 18:14 • 2 min
Novely z dielne ĽSNS a Smeru-SD neprešli v parlamente. Čo chceli zmeniť?

BRATISLAVA - Poslanci riešili poľnohospodárske pozemky, údajnú diskrimináciu súvisiacu s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 či hluk z diaľnic.

slovakia

left justify in out

Plénum Národnej rady (NR) SR neschválilo návrh zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku opozičnej strany Smer-SD. Poslanci chceli návrhom zabrániť špekulatívnym nákupom poľnohospodárskej pôdy. Cieľom bolo ďalej regulovať mobilitu vlastníctva poľnohospodárskych pozemkov tak, aby nedochádzalo k narúšaniu rovnosti prístupu na trh s poľnohospodárskymi pozemkami, slobody podnikania a hospodárskej súťaže a aby dosiahli verejný záujem na potravinovej bezpečnosti a sebestačnosti.

 

img

 

Z hľadiska ústavnoprávneho rozmeru predloženého návrhu sa svojím obsahom opieral o zmenu Ústavy SR prijatú ústavným zákonom z roku 2017. Tá deklarovala, že poľnohospodárska a lesná pôda požívajú osobitnú ochranu zo strany štátu a spoločnosti. Predkladatelia boli toho názoru, že toto ústavné ustanovenie oprávňuje NR SR prijať zákon regulujúci podmienky nadobúdania vlastníctva poľnohospodárskej pôdy.

 

Prečítajte si tiežRobert Fico: Opäť sa pokúsime dostať tému zdražovania energií na rokovanie

 

Tento predpoklad považovali za dôvodný o to viac, že zmena rozšírila dôvody, keď možno ustanoviť zákonom, ktorý majetok môže byť iba vo vlastníctve štátu, obcí a určených fyzických osôb a určených právnických osôb. Ďalší dôvod spočíval v zabezpečení potravinovej bezpečnosti štátu. Plénum neschválilo ani ďalší návrh strany Roberta Fica. Konkrétne návrh zákona, ktorým by opätovne zaviedli osobitný odvod vybraných finančných inštitúcií (bankový odvod). Poslanci návrh odôvodnili potrebou hľadať všetky zdroje na konsolidáciu verejných financií a zmiernenie zdražovania energií.

 

img

 

Rovnako dostali červenú aj poslanci z ĽSNSStrana neuspela s návrhom novelizácie Trestného zákona, ktorá hovorila o trestnej sadzbe od 6 mesiacov do 3 rokov v prípade, ak niekto bráni vo vstupe na územie Slovenska občanovi SR, ktorý sa preukáže dokladom totožnosti. Plénum odmietlo aj návrh ústavného zákona, ktorým chceli poslanci ĽSNS vytvoriť „ústavné predpoklady pre obnovenie zvrchovanosti (suverenity) Slovenskej republiky, ktorú náš štát stratil po vstupe do Európskej únie v roku 2004“.

 

Možno vás zaujme: Milan Mazurek si nedá povedať! Porušovanie pandemických opatrení je mu veľmi blízke

 

Strana neuspela ani s návrhom "antidiskriminačného zákona". Jeho zámerom bolo zabrániť diskriminácii osôb, ktoré sa nepodrobili očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 alebo takéto očkovanie odmietajú. Zákonodarcovia neschválili ani návrh z dielne ĽSNS, ktorého cieľom bola ochrana obyvateľov miest a obcí pred zvýšeným hlukom z diaľnic a rýchlostných ciest.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies