Obvinení bývalí vysokí policajní funkcionári neuspeli so sťažnosťou

NETKY.SK • 23 November 2020, 18:08 • 2 min
Obvinení bývalí vysokí policajní funkcionári neuspeli so sťažnosťou

Vo väzbe budú naďalej obvinení policajní funkcionári. Rozhodol o tom Najvyšší súd, ktorý odmietol sťažnosť voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

slovakia

left justify in out

BRATISLAVA - Bývalý policajný prezident Tibor G, bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter H. či exšéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert K. budú aj naďalej sedieť vo väzbe.

 

 

Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu SR (NS SR) Alexandra Važanová s tým, že rozhodol senát 4T. Na dnešnom neverejnom zasadnutí v trestnej veci Tibora G. a ďalších senát zamietol sťažnosť, ktorú podali obvinení.

 

Nesúhlasili totiž s uznesením ŠTS, ktorú súd vydal 8. novembra 2020. „Senát zároveň zamietol sťažnosť prokurátora, ktorou žiadal rozšíriť u obvinených Tibora G. a Róberta K. dôvody väzby aj o väzbu útekovú,” upresnila hovorkyňa.

 


Na základe rozhodnutia ŠTS sú vo väzbe stíhaní okrem niekdajšieho šéfa polície Tibora G. aj bývalý šéf NAKA Peter H., bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert K., bývalý policajt Milan M., bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Marián Z. a úradník Martin F. Súd sa obával, že stíhaní by mohli na slobode ovplyvňovať svedkov, práve preto sú stíhaní väzobne. 

 

K akcii s krycím názvom Očistec došlo 5. novembra, keď polícia zadržala niekoľko osôb, medzi nimi aj niekdajších vysokých predstaviteľov Policajného zboru SR. Obvinení sú aj pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny,  z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa či z korupčných trestných činov. K akcii sa v rozhovore pre Hospodárske noviny vyjadril aj minister vnútra, ktorého situácia prekvapila.

 

"Prekvapilo ma to ako občana aj ako ministra vnútra, lebo si myslím, že takíto ľudia nikdy v polícii pracovať nemali. Samozrejme, platí a pre každého by mala platiť prezumpcia neviny, ale ak sa tie veci potvrdia, myslím si, že je to nehodné takýchto funkcionárov," povedal Roman Mikulec.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies