Prečo NASA pozastavila práce na kontrakte so SpaceX?

NETKY.SK • 20 August 2021, 11:43 • 2 min
Prečo NASA pozastavila práce na kontrakte so SpaceX?

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír vo štvrtok dočasne pozastavil práce na konštrukcii lunárneho pristávacieho modulu, ktorý vzniká v spolupráci so súkromnou spoločnosťou SpaceX.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je žaloba zo strany konkurenčnej firmy Blue Origin. "Výmenou za toto dočasné pozastavenie prác všetky strany súhlasili s urýchleným uzavretím súdneho sporu do 1. novembra," uviedla NASA.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Jeff Bezos to dokázal! Spolu s tromi ďalšími ľuďmi absolvoval úspešný let do vesmíru!

 

Úrad dodal: "Predstavitelia NASA naďalej spolupracujú s ministerstvom spravodlivosti na preskúmaní podrobností prípadu a tešia sa na skoré vyriešenie tejto záležitosti." 

 

img
      

Spoločnosť Blue Origin amerického miliardára Jeffa Bezosa podala minulý týždeň návrh na začatie súdneho konania voči vláde USA. NASA totiž ešte v apríli firme Elona Muska SpaceX pridelil kontrakt v hodnote 2,9 miliardy amerických dolárov na výrobu lunárneho pristávacieho modulu. Viaceré ďalšie spoločnosti, ktoré sa o tento kontrakt tiež uchádzali, proti tomuto rozhodnutiu namietali. Tvrdili, že výberový proces nebol spravodlivý.

      

img

 

Blue Origin sa usilovala zvrátiť rozhodnutie americkej vlády a v júli podala proti rozhodnutiu NASA podnet na kontrolný úrad vlády USA. Ten však dal za pravdu NASA.

      

NASA v rámci programu Artemis plánuje v polovici tejto dekády opäť vyslať ľudí na Mesiac a vybudovať tam základňu. V ďalšom desaťročí NASA plánuje uskutočniť let na Mars s ľudskou posádkou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies