Švédov prekvapila prevaha mužov v populácii, prvýkrát od roku 1749

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 08:08 • 2 min
Švédov prekvapila prevaha mužov v populácii, prvýkrát od roku 1749

ŠTOKHOLM - Švédsko prekvapila skutočnosť, že má v populácii viac mužov ako žien - prvýkrát od začiatku vedenia záznamov v roku 1749. Je to veľmi nezvyčajné pre západnú spoločnosť, ktorá má tradične viac žien. A môže to naznačovať, čo čaká Európu z demografického hľadiska vzhľadom na predlžovanie očakávanej dĺžky života a migráciu, napísala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Je to nový fenomén pre Európu," citovala AP demografa Oxfordskej univerzity Francesca Billariho, ktorý je prezidentom Európskej asociácie populačných štúdií (EAPS).

 

Pomer síl medzi mužmi a ženami sa vo Švédsku zmenil vlani v marci, keď štatistické údaje ukázali, že má o 277 mužov viac ako žien. Odvtedy však rozdiel v 10-miliónovej populácii vzrástol na 12.000 a "nie je prehnané" predpokladať, že Švédsko bude mať v budúcnosti veľký nadbytok mužov, povedal populačný expert Švédskeho štatistického úradu (SCB) Tomas Johansson.

 

V Európe sa rodí približne 105 chlapcov na každých 100 dievčat, žien však je a najbližšie desaťročia aj bude viac, pretože žijú dlhšie. Mužov však pomaly pribúda.

 

V Nórsku majú viac mužov ako žien už od roku 2011 a v Dánsku a vo Švajčiarsku sa pomer mužov a žien takmer vyrovnal. V Nemecku, ktoré po dvoch svetových vojnách trpelo nedostatkom mužov, vzrástol podiel mužov v populácii z 87 v roku 1960 na vlaňajších 96 na 100 žien. V Británii stúpol tento ukazovateľ za rovnaký čas z 93 na 97.

 

Vedci nemajú celkom jasno v tom, čo sa stane so spoločnosťou, keď v nej bude viac mužov.

 

Tomas Sobotka z viedenského Demografického inštitútu povedal, že teoreticky by to mohlo zvýšiť vplyv žien a umožniť im lepší výber partnera. Môžu však tiež čeliť zvýšenému obťažovaniu zo strany frustrovaných mužov, ktorí budú mať problém nájsť si partnerku.

 

Rýchly posun k väčšine mužov v spoločnosti Švédsko zaskočil, nerátali s ním. Významne sa na ňom podpísal príchod desaťtisícov mladých osamelých migrantov v tínedžerskom veku z Afganistanu, Sýrie a severnej Afriky v uplynulých rokoch. Najväčšiu nerovnováhu zaznamenali vo Švédsku vo vekovej skupine 15-19 rokov, v ktorej je 108 chlapcov na každých 100 dievčat. Tento nepomer by mohol vzrásť tento rok na 115 k 100, keďže vlani prišiel do krajiny rekordný počet žiadateľov o azyl.

 

Valerie Hudsonová z Texaskej univerzity A&M upozornila na svoj výskum, ktorý spojil nerovnováhu počtu mužov a žien v Číne a Indii s nárastom násilia voči ženám a zločinnosti ako takej.

 

Zo štatistických údajov Eurostatu vyplýva, že Taliansko, Španielsko a Grécko majú prevahu žien. Celkovo však v Európskej únii pomaly stúpa podiel mužov, keďže sa dožívajú vyššieho veku. Vlani bolo v 500-miliónovej populácii EÚ o 12 miliónov viac žien ako mužov. Eurostat odhaduje, že tento rozdiel klesne na jeden milión v roku 2080.

Príklad Švédska však ukázal, že tieto projekcie sú veľmi neisté, dodáva AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies