Prečo novoročné predsavzatia zlyhávajú: Prvý január nemusí byť najlepší čas na zmenu

NETKY.SK • 1 Január 2024, 09:30 • 2 min
Prečo novoročné predsavzatia zlyhávajú: Prvý január nemusí byť najlepší čas na zmenu

Či už ide o chudnutie, zbavenie sa dlhov, venovanie sa vytúženému koníčku, viac socializácie alebo niečo iné, pre mnohých je dávanie si novoročných predsavzatí súčasťou osláv. A s toľkými ľuďmi, ktorí sa zaviazali k cieľom na nový rok, je vo vzduchu nádej a optimizmus, že zmena môže nastať. Realita je však taká, že viac ako 90 percent novoročných predsavzatí sa v priebehu niekoľkých mesiacov zruší.

slovakia

left justify in out

Prečo sa nám nedarí viac dodržiavať novoročné predsavzatia? Niektoré dôvody zahŕňajú myšlienku, že uvažujeme príliš vo veľkom, nezvažujeme „prečo“ za nimi a skutočnosť, že možno nie sme pripravení na zmenu.

Prečo si dávame novoročné predsavzatia?

V mnohých ohľadoch je rituál robenia novoročných predsavzatí svojvoľný. Ciele si predsa môžeme stanoviť kedykoľvek. Čo je to na prelome kalendárneho roka, kvôli ktorému je obzvlášť pravdepodobné, že sa zaviažeme k veľkým cieľom? „Nový rok [je] príležitosťou na zamyslenie,“ poznamenáva licencovaná klinická psychologička Terri Bly z Ellie Mental Health v Mendota Heights, MN.

V dôsledku toho môže príchod nového roka mnohých z nás priviesť k úvahám o zmenách, ktoré chceme alebo nám bolo povedané, aby sme vo svojom živote urobili. Potom nám rituál prijímania predsavzatí môže slúžiť ako motivácia, aby sme sa zaviazali k týmto zmenám.

Jennifer Kowalski , licencovaná profesionálna poradkyňa v Thriveworks v Cheshire, CT , súhlasí s týmto hodnotením. „Nový rok predstavuje nový začiatok a ľudia potrebujú niečo, čo by im signalizovalo chvíľu na osvieženie...“ Kowalski poznamenáva, „...keď sa niečo skončí, je to otvorenie sa novému začiatku.“

A keďže každý na svete prežíva nový rok v ten istý deň, je to moment, kedy sa mnohí z ľudí okolo nás obzerajú za starým rokom a rozmýšľajú, ako si v novom roku zlepšiť život. V dôsledku toho môže byť túžba robiť predsavzatia obzvlášť silná.

Myslíme príliš vo veľkom

Bohužiaľ, len optimizmus neprinesie zmenu, ktorú chceme. Realita je taká, že na spôsobe, akým si dávame novoročné predsavzatia, je veľa vecí, ktoré nás privedú k neúspechu ešte predtým, ako sme vôbec začali.

Jedným z najväčších problémov novoročných predsavzatí je, že sa často točia okolo obrovských zmien, ako je úprava našich stravovacích návykov , viac spánku alebo plynulé ovládanie nového jazyka. "V novoročných predsavzatiach sa mýlime v myšlienke, že by to mala byť nejaká veľká, rozsiahla zmena, pretože to znie dosť sexi," vysvetlil Bly. "[Ale] ako ľudia nie sme pripravení robiť veľké, zásadné zmeny."

Výsledkom je, že ak chceme dosiahnuť náš cieľ, napríklad naučiť sa jazyk, musíme si na ceste k úspechu stanoviť menšie ciele , napríklad päť minút denne venovať učeniu sa nového slova alebo frázy. Týmto spôsobom sa môžeme poľaviť v zmene namiesto toho, aby sme urobili ohromujúcu zmenu, ktorú pravdepodobne nedokážeme udržať, ako napríklad plánovanie plynule ovládať nový jazyk za štyri mesiace.

Teoreticky znejú novoročné predsavzatia nádherne: prvého januára sa zaviažete k zmene. Potom sa váš život zmení k lepšiemu. Ale také jednoduché to nie je. Väčšina sa svojich predsavzatí vzdá v polovici roka. Ciele, ktoré ste si stanovili, je ťažké dosiahnuť bez náležitej prípravy.

Prvý január nemusí byť ten najlepší čas 

Ak sa chystáte urobiť zmenu, vyberte si čas, ktorý je pre vás vhodný.

Na prvom januári nie je nič magické, čo by uľahčilo dosahovanie cieľov, ako by to bolo v iných obdobiach roka, hovorí Gillihan. Ak napríklad dávate prednosť cvičeniu vonku, keď je vonku teplejšie, naplánujte si nový beh na jar. Robte to, čo vám dáva zmysel, a zvážte, čo je momentálne možné. Napríklad, ak je vaším cieľom cvičenie, ale vonku je príliš chladno, aký typ cvičenia môžete urobiť, aby ste dosiahli svoj cieľ vo vnútri? 

Nenechajte sa odradiť neúspechom

Ak vynecháte jeden deň, nie je to nič vážne – vedci zistili , že jediná premeškaná príležitosť má zanedbateľný vplyv na vytváranie návykov. Skúste na ďalší deň naskočiť späť na návykový vlak.

Nakoniec si nevyberajte zvyky ani novoročné predsavzatia, ktoré vás nebavia (aspoň na určitej úrovni). 

Ujasnite si prečo

Vaše novoročné predsavzatie môže byť povýšenie v práci, ale prečo? Chcete sa dozvedieť viac o svojom odbore? Chcete v konečnom dôsledku zarobiť viac peňazí, aby ste mohli lepšie zabezpečiť svoju rodinu, alebo ušetriť viac, aby ste mohli dosiahnuť finančnú slobodu ?

Pochopte nielen krátkodobý výsledok, ktorý chcete, ale aj skutočný účel vášho cieľa. Keď pochopíte, prečo chcete svoj cieľ, nájdete spôsob , ako ho dosiahnuť – aj keď sú veci náročné. Bez novoročných predsavzatí, ktoré by vyvolali úzkosť z výkonu, môžete robiť postupné zmeny, ktoré sa kumulujú pri dosahovaní vášho cieľa.  

Zdroje:

https://www.verywellmind.com/why-new-years-resolutions-fail-6823972

https://www.cnet.com/deals/get-personal-training-from-jillian-michaels-wherever-you-go-with-this-150-fitness-app/

https://www.tonyrobbins.com/productivity-performance/why-not-set-new-years-resolutions/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: bhtherapygroup.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies