Svedok Navaľného obžaloby označil celý proces za absurdný a zinscenovaný

NETKY.SK • 22 Február 2022, 08:38 • 2 min
Svedok Navaľného obžaloby označil celý proces za absurdný a zinscenovaný

MOSKVA - Svedok v novom súdnom procese proti ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému označil v pondelok celú kauzu, týkajúcu sa údajného podvodu a pohŕdania súdom, za "absurdnú z hľadiska obsahu a zle zinscenovanú, pokiaľ ide o zápletku".

slovakia

left justify in out

Spravodajský web Meduza.io poznamenal, že to vyhlásil bývalý zamestnanec Navaľným založenej protikorupčnej nadácie FBK, Fiodor Gorožanko, ktorý je pritom svedkom obžaloby. „Napriek tomu, že som svedkom obžaloby, vystupujem ako svedok obhajoby. Verím, že Navaľnyj konal v súlade s platnou legislatívou," povedal Gorožanko.

 

img

 

Vyšetrovateľa v kauze prirovnal Gorožanko k "režisérovi okresného divadla". Uviedol, že naňho pri výsluchu vyvíjal nátlak a do protokolu písal to, čo on vôbec nepovedal. Následne vyšetrovateľ vytlačil papier s obžalobou, kde bolo citované aj Gorožankovo nepresné svedectvo, a primäl ho, aby sa ho naučil naspamäť. „Čo som mal robiť? Naučil som sa. Povedal som mu to dvakrát, vraj stačí tak," povedal Gorožanko.

 

Petrohradský aktivista Fiodor Gorožanko pôsobil v FBK v rokoch 2016-19. V apríli 2021, keď na internet unikla databáza s e-mailovými adresami ľudí, ktorí sa zaregistrovali na webovej stránke Free Navalny!, priaznivci Navaľného obvinili práve Gorožanka z účasti na úniku týchto informácií. On sám to poprel.

 

img

 

V rámci nového prípadu je Alexej Navaľnyj obvinený z podvodu a pohŕdania súdom. Súdne pojednávania sa konajú v nápravnovýchovnom tábore č. 2 v meste Pokrov, kde si politik odpykáva zmenený trest vynesený v kauze Yves Rocher. Aj tá je Navaľným a jeho priaznivcami označená za politicky motivovanú.

 

V pondelok mal moskovský súd na výjazdnom pojednávaní v Pokrove vypočuť výpovede troch svedkov, no sudkyňa počas výsluchu Gorožanka vyhlásila prestávku. Pojednávanie bude pokračovať v utorok.

 

Prečítajte si: Blinken žiada prepustenie Navaľného!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies