Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2023 na Slovensku

NETKY.SK • 8 September 2023, 14:00 • 2 min
Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2023 na Slovensku

”Dedičstvo ži!” Slovensko oslavuje živé, žité a žijúce kultúrne dedičstvo.

slovakia

left justify in out

Európa opäť žije oslavami Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD), ktoré sa konajú po celom kontinente vrátane Slovenska od 1. do 30. septembra 2023. Tento rok je DEKD vedené heslom Dedičstvo ži!, pričom zdôrazňuje význam živého a aktívneho kultúrneho dedičstva, ktoré pretrváva a obohacuje našu spoločnosť. Slovensko, krajina s hlbokými historickými a kultúrnymi koreňmi, sa už v roku 1993 stalo súčasťou DEKD, a odvtedy slávi svoje bohaté dedičstvo s nadšením a vášňou. Téma Dedičstvo ži! znamená pripomenúť si, že kultúrne dedičstvo nie je len milusťou, ale žijúcim procesom, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu. DEKD na Slovensku sa spolu s hosťujúcim mestom otváracieho ceremoniálu, Žilinou, začne oficiálne dnes 8. septembra 2023 o 15.00 hodine na Mariánskom námestí. Otvárací ceremoniál bude plný hudby a kultúrnych vystúpení, vrátane účasti detí zo ZUŠ L. Árvaya, kapely Topoľana, DJ Wutoku a hudobnej skupiny Billy Barman s ženskou časťou súboru SĽUK. Vernisáž výstavy diel architekta Ferdinanda Čapka a investora Rudolfa Krupca sa uskutoční v Rosenfeldovom paláci. DEKD 2023 ponúka široký výber aktivít po celom Slovensku. Ide o viac ako 200 podujatí, ktoré označené logom DEKD možno nájsť na webovej stránke www.dekd.sk Tieto aktivity sú koordinované ICOMOS Slovensko a Združením historických miest a obcí Slovenska. Generálnymi partnermi DEKD 2023 sú Ministerstvo kultúry SR, Pamiatkový úrad SR a Slovenské národné múzeum a hlavnými partnermi sú Národný Trust n. o. a Mesto Žilina.

Prehľad vybraných aktivít v jednotlivých krajoch Slovenska:
Banskobystrický kraj: 55 aktivít vrátane remeselných workshopov (korytkárstvo, farbiarstvo – modrotlač) a tanečných predstavení.
Bratislavský kraj: 10 aktivít vrátane Dní majstrov ÚĽUV a remeselných trhov v Malackách.
Košický kraj: 40 aktivít vrátane retrovlaku Maratósky vlak na Turniansky hrad a medzinárodného festivalu paličkovanej čipky v Rožňave.
Nitriansky kraj: 51 aktivít vrátane výstavy "Dneska nevesta, zajtra žena" a prednášky o dožinkových tradíciách, či pravidlách rodinného života.
Prešovský kraj: 9 aktivít vrátane Dňa tradičných remesiel v skanzene, prednášky o pamiatkových výskumoch a tvorivých dielní o spracovávaní ľanu.
Trenčiansky kraj: 7 aktivít vrátane prezentácie rekonštruovaného Franzovho domu v Handlovej a workshopu akvarelu na Bojnickom zámku.
Trnavský kraj: 16 aktivít vrátane podujatia "Kuchyňa Slovanov" na Holíčskom zámku a kultúrno-vzdelávacieho podujatia v Seredi, súčasťou ktorého bude výstava obrázkov „Renesancia očami detí“.
Žilinský kraj: 20 aktivít vrátane Monumentálnej jazdy - cykloprehliadky a výstavy k 20. výročiu otvorenia kultúrneho centra Stanica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies