Surovú hydinu a vajcia treba skladovať a pripravovať mimo iných potravín

NETKY.SK • 17 Január 2023, 08:15 • 2 min
Surovú hydinu a vajcia treba skladovať a pripravovať mimo iných potravín

Bratislava - Surovú hydinu a vajcia treba skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín.

slovakia

left justify in out

Dôležité je tiež dôkladné umývanie pracovných plôch, kuchynského náradia a tiež rúk. Pripomína to hlavný hygienik SR Ján Mikas v rámci preventívnych odporúčaní proti vírusu vtáčej chrípky. Všetky jedlá z hydiny vrátane vajec je podľa Mikasa potrebné tepelne upraviť minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia. "Presvedčte sa pri tepelnej úprave, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové, a v prípade vajec, či sú bielky a žĺtky pevné," priblížil. Pri manipulácii so surovou hydinou či vajcami odporúča používať oddelený riad a pomôcky. Rovnako dôležité je dodržiavať hygienu, najmä umývať si ruky, pri chove domácej hydiny. "V prípade zmeny správania sa hydiny je potrebné okamžite informovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR," upozornil Mikas. Kontaktovať ju treba aj v prípade nájdenia uhynutých vtákov, možno tiež zavolať na číslo 112. "Nedotýkajte sa kadáveru, vyvarujte sa akémukoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, jeho výlučkami a kontaminovanými predmetmi ," spresnil. Osoby, ktoré prišli do priameho kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom, musia sledovať svoj zdravotný stav, pričom v prípade vzniku príznakov chrípky musia bezodkladne kontaktovať lekára. "Určí ďalší postup liečby a zrealizuje laboratórne vyšetrenie vzorky biologického materiálu od chorého," ozrejmil hygienik. Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie, ktoré sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Klinický priebeh u ľudí závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov. K zoonotickému prenosu na človeka dochádza buď priamo, alebo nepriamym kontaktom s infikovanou živou alebo uhynutou hydinou. Ohrozenými sú najmä osoby, ktoré manipulujú s chorými vtákmi alebo hydinou, alebo ich kadávermi. K infekcii najčastejšie dochádza pri kontakte s infikovanou krvou/orgánmi alebo telesnými tekutinami infikovanej hydiny, pri starostlivosti o infikovanú hydinu či plávaní alebo kúpaní sa v potenciálne vírusom zaťažených rybníkoch. "Nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky alebo iné zvieratá," dodal Mikas. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies