Kráčate po špičkách vo vlastnom vzťahu? Šikana v partnerskom vzťahu vie mať dlhodobý negatívny dopad na psychiku obete

NETKY.SK • 1 Máj 2024, 13:20 • 2 min
Kráčate po špičkách vo vlastnom vzťahu? Šikana v partnerskom vzťahu vie mať dlhodobý negatívny dopad na psychiku obete

Vzťahy majú mnoho podôb, ale všetky zdieľajú rovnaký štandard; mali by ste sa vo svojom vzťahu cítiť bezpečne a sebaisto. Ak ste sa teda niekedy pristihli, že vo svojom vlastnom vzťahu kráčate po špičkách alebo vás partner neustále kritizuje, bagatelizuje či kontroluje, niečo nie je v poriadku.

slovakia

left justify in out


Vzťahové šikanovanie je všadeprítomná a škodlivá forma zneužívania, ktorá má mnoho rôznych podôb a foriem. Od pasívnych agresívnych komentárov až po priame kontrolné správanie môže mať vzťahové šikanovanie zničujúce následky na duševné zdravie a pohodu obete. 

Šikana v intímnom vzťahu

Vzťahové šikanovanie, známe aj ako násilie zo strany intímneho partnera alebo emocionálne zneužívanie, je formou násilia založeného na moci, ktoré jeden partner spôsobuje druhému v intímnom vzťahu. Zahŕňa to, že jeden z partnerov fyzicky alebo emocionálne zastrašuje druhého, od zjavného fyzického násilia až po jemnejšie formy emocionálneho zneužívania a psychického šikanovania. 

Musíte mať na pamäti, že šikanovanie vo vzťahu nie je vinou obete. Je to akt násilia, ktorého sa tyran dopúšťa na svojej obeti – partnerovi – ktorý ju neustále mlčky znáša. 

Obeť si väčšinou neuvedomuje, že ich partner je tyran. Je to preto, že tyran vo vzťahu má zvyčajne úplnú emocionálnu kontrolu a dominanciu nad svojím partnerom. Pomocou manipulatívnych taktík a rafinovaných hrozieb môže tyran udržať svoju obeť v stave strachu a zmätku. To sťažuje obeti, aby rozpoznala zneužívanie alebo sa proti nemu vyjadrila.

Psychické zneužívanie

Psychologické alebo emocionálne šikanovanie je typ vzťahového šikanovania, ktorý zahŕňa použitie manipulácie, vyhrážok a zastrašovacích taktík. 
Príklady psychického šikanovania môžu zahŕňať osočovanie, urážky a ponižovanie. Toto správanie často zahŕňa gaslighting, čo spôsobí, že obeť bude pochybovať o svojej realite, emóciách a zdravom rozume. To vytvára nad obeťou neustály zhluk zmätku, úzkosti a pochybností o sebe.

Pozrite si toto video, aby ste pochopili znaky gaslightingu.

Extrémna žiarlivosť

Je úplne prirodzené trochu žiarliť, keď sa váš priateľ alebo priateľka rozpráva s niekým novým. Ale ak majú pocit, že potrebujú byť vždy po vašom boku alebo vás neustále obviňujú z flirtovania, pozerania sa na niekoho iného alebo dokonca z podvádzania, znamená to, že sú neistí a nemajú dôveru.

Môžete začať mať pocit, že nikdy nie ste dosť dobrí. Nie je dosť múdry, nie je dosť bohatý, nie je dosť romantický alebo citlivý. Emocionálny tyran odloží vaše úspechy a odradí vaše ciele a povie vám, čo máte robiť. Môžu vám povedať, akú hudbu máte počúvať, spochybniť vaše presvedčenie, povedať vám, ako míňať peniaze, alebo trvať na tom, aby ste nosili iné oblečenie. Čoskoro začne mať pocit, že chcú zmeniť všetko, čo vás robí tým, kým ste.

Neustále v kontakte

V súčasnosti je normálne často si písať s polovičkou. Ak vám však neustále volajú, nepretržite vám píšu SMS alebo vám nechávajú hlasové správy, aby vás prihlásili a pýtali sa, s kým ste, kde ste, čo robíte a kedy sa vrátite, je to iné - znak nedôvery. Začnete mať pocit, že nemôžete odložiť telefón ani na sekundu, inak vás obvinia, že robíte niečo za jej chrbtom.

Opýtajte sa sami seba:

- Kým sa stanem, keď som s touto osobou?

- Vyvolávajú vo mne to najlepšie alebo najhoršie?

- Podporujú ma, aby som dosiahol svoje ciele?

- Prijímajú ma takého, aký som?

- Stresuje ma môj vzťah neustále?

Ak sú odpovede na tieto otázky negatívne, potom je na vás, aby ste prerušili cyklus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: marriage.com, soskids.ca. titulná foto: Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies