Lavrov: Rusko a Čína majú v úmysle vybudovať nezávislú finančnú infraštruktúru

NETKY.SK • 1 Jún 2022, 13:35 • 2 min
Lavrov: Rusko a Čína majú v úmysle vybudovať nezávislú finančnú infraštruktúru

MOSKVA – Hybridná vojna proti Rusku, ktorú rozpútal kolektívny Západ, otvára nové možnosti pre rozšírenie spolupráce medzi Moskvou a Pekingom. Uviedol to v stredu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo videoodkaze účastníkom konferencie Rusko a Čína: Spolupráca v novej ére.

slovakia

left justify in out

„Je známe, že slovo kríza v čínštine je kombináciou dvoch hieroglyfov: nebezpečenstvo a príležitosť. Som si istý, že hybridná vojna, ktorú rozpútal kolektívny Západ proti Rusku, otvára nové príležitosti na rozšírenie rusko-čínskej praktickej spolupráce, a to aj v oblasti investícií a financií,“ zdôraznil šéf ruskej diplomacie.

 

img

 

Lavrov poukázal na to, že Rusko a Čína majú v úmysle zvýšiť používanie rubľa a juanu pri vzájomnom vyrovnaní sa.

 

„V čase, keď USA a EÚ zmenili svoje meny na nástroj vydierania, máme v úmysle vybudovať nezávislú finančnú infraštruktúru, výrazne zvýšiť používanie rubľa a juanu v dohodách medzi našimi štátmi. Už teraz tvoria štvrtinu nášho obratu,“ zdôraznil.

 

Príklad ašpirácie do budúcnosti 

 

Lavrov zdôraznil, že v ťažkej, kritickej dobe, ktorou svet prechádza, zostáva komplexný rozvoj strategického partnerstva s Čínou jednou z priorít zahraničnej politiky Ruska.

 

„Prezident Vladimír Vladimírovič Putin označil vzťahy medzi Moskvou a Pekingom za model efektívnosti, zodpovednosti a odhodlania do budúcnosti. Napriek sankčnému tlaku a informačnej vojne zo strany Západu sa nám darí celý rozsah bilaterálnej spolupráce nielen udržiavať v prevádzkyschopnom stave, ale aj nasýtiť aktuálnou obsahovou agendou. Vytvárajú sa nové formáty a smery spoločného úsilia. Rozsah a intenzita spolupráce sa zvyšuje,“ dodal.

 

img

 

 

Lavrov je presvedčený, že prosperujúca budúcnosť národov Ruska a Číny a do určitej miery aj kontúry vznikajúceho spravodlivejšieho a demokratickejšieho polycentrického svetového poriadku, budú závisieť od toho, ako efektívne sa obom krajinám podarí splniť stanovené úlohy.

 

Pozitívna dynamika 

 

Šéf ruského ministerstva zahraničných vecí poznamenal, že strategický vektor spoločnej práce medzi oboma krajinami vzniká predovšetkým ako výsledok dôverného dialógu na najvyššej úrovni. Pripomenul, že 4. februára sa uskutočnila prelomová návšteva prezidenta Ruska v olympijskom Pekingu, kde Putin viedol prvé osobné rozhovory od začiatku pandémie s čínskym prezidentom Si Ťin-Pchingom, výsledkom ktorých bolo prijatie významného politického dokumentu – Spoločného vyhlásenia o vstupe medzinárodných vzťahov do novej éry a globálneho trvalo udržateľného rozvoja.

 

img

 

Šéf ruského ministerstva zahraničia zdôraznil, že Čína je dlhodobo hlavným zahraničnoobchodným partnerom Ruskej federácie.

 

„Naše ekonomiky sa úspešne dopĺňajú. Vlani vzrástol bilaterálny obchod o tretinu a dosiahol historické maximum – vyše 140 miliárd dolárov. Aj dnes pozorujeme vážnu pozitívnu dynamiku,“ poznamenal a dodal: „Rusko a Čína systematicky realizujú všetky schválené programy spolupráce. Energetické partnerstvo nadobudlo strategický charakter. Veľké projekty sa realizujú v oblasti priemyslu, poľnohospodárstva, dopravy. Dokončená je výstavba automobilových a železničných mostných prejazdov cez rieku Amur. Premávka sa čoskoro spustí,“ zdôraznil Lavrov.   

 

Prečítajte si tiež: Ruský politik navrhol uniesť ministra členského štátu NATO!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies