Summit islamských štátov schválil spoločné protiteroristické centrum

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 16:32 • 2 min
Summit islamských štátov schválil spoločné protiteroristické centrum

ISTANBUL - Moslimské krajiny sa dohodli na vytvorení spoločného centra pre boj proti terorizmu, ktoré bude sídliť v Turecku. Oznámil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý tiež vyzval lídrov islamských štátov, aby skúmali prvotné príčiny migračnej krízy.

slovakia

left justify in out

Vo vystúpení v úvode 13. summitu hláv štátov Organizácie islamskej spolupráce (OIC) v Istanbule Erdogan zdôraznil svoje presvedčenie, že terorizmus je najväčším problémom, ktorému je v súčasnosti vystavený moslimský svet, informovala agentúra AP.Moslimských lídrov vyzval, aby s cieľom účinne bojovať proti terorizmu prekonali rozpory a riešili tento problém z bezpečnostného i finančného hľadiska. Apeloval okrem toho na podporu pre Saudskou Arábiou vedenú iniciatívu vytvorenia islamskej aliancie proti terorizmu a jej "premenenie na účinnú inštitúciu".


"Namiesto toho, aby sme čakali na to, kým iné sily zasiahnu proti teroristickým incidentom a iným krízam, ktoré sa odohrávajú v moslimských krajinách, musíme sami prísť s riešením prostredníctvom islamskej aliancie," povedal turecký prezident.Erdogan oznámil, že 57-členná OIC schválila turecký návrh na vznik centra pre policajnú spoluprácu a koordináciu so sídlom v Istanbule. Turecký líder tiež poukázal na to, že väčšinu obetí terorizmu tvoria moslimovia.

 

Za "zdroj hanby" pritom označil to, že moslimovia predstavujú aj väčšinu z ľudí, ktorí riskujú životy na mori, aby sa dostali do Európy. Turecko podľa Erdogana zachránilo už 100.000 migrantov pred utopením sa v Egejskom mori na ceste do Grécka.Hlavnými témami dvojdňového summitu OIC sú práve boj proti terorizmu a riešenie migračnej krízy.


Turecko, ktoré za uplynulý rok zažilo sériu krvavých samovražedných útokov, posilnilo bezpečnostné opatrenia v Istanbule a okolie miesta konania summitu uzavrelo pre dopravu.K účastníkom dvojdňového podujatia patria saudskoarabský kráľ Salmán a iránsky prezident Hasan Rúhání, ktorých krajiny podporujú opačné strany konfliktov v Sýrii a Jemene. Na summite naproti tomu chýbal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Vzťahy medzi Káhirou a Ankarou sa zhoršili po tom, ako egyptská armáda zosadila zvoleného islamistického egyptského prezidenta Muhammada Mursího.
 




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies