Výbuch pri obede: Bomba na Wall Street vtedy zabila 38 ľudí

NETKY.SK • 16 September 2020, 10:13 • 2 min
Výbuch pri obede: Bomba na Wall Street vtedy zabila 38 ľudí

Americká hospodárska metropola New York bola miestom teroristických útokov už dávno pred tragédiou 11. septembra 2001.

slovakia

left justify in out

Dodnes nevysvetliteľný je napríklad bombový atentát, pri ktorom 16. septembra 1920 zomrelo 38 ľudí a desiatky ďalších boli vážne zranení.

 

Úrady síce z výbuchu, ktorý nastal takmer na pravé poludnie na Wall Street pred sídlom banky J. P. Morgan, podozrievali anarchistov alebo komunistov, skutočného páchateľa sa ale nikdy nepodarilo nájsť.

 

Najpravdepodobnejšia verzia zostáva tá spájajúca atentát s prívržencami krátko predtým vyhosteného talianskeho anarchistu Luigiho Galleaniho.

 

 

Tento zástanca násilného zvrhnutia kapitalistického poriadku musel USA opustiť koncom júna 1919 po vlne, väčšinou neúspešných bombových útokov, namierených proti predstaviteľom bohatých finančných kruhov i štátnej moci.

 

K výbuchu na Wall Street, najkrvavějšiemu z atentátov rokov 1919 a 1920, sa ale takzvaní galleanisti nikdy neprihlásili.

 

 

Viedli k nim však nepriame stopy, napríklad spôsob, akým bola nálož - umiestnená vo vozidle ťahanom koňmi, ktorého pohonič včas zmizol - pripravená. Okrem skoro 50 kilogramov dynamitu ju totiž tvorili liatinové odliatky, ktoré sa rozleteli ako smrtiaci projektily po okolí.

 

Namiesto vysokých predstaviteľov finančného trhu, na ktorý anarchisti mierili, však zabili hlavne poslíčkov, stenografov alebo nižších úradníkov. Značné škody utrpela tiež rohová budova banky J. P. Morgan, na ktorej sú stopy po výbuchu viditeľné dodnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies