Sudánsky prezident udelil milosť českému misionárovi Petrovi Jaškovi

NETKY.SK • 27 Február 2017, 19:20 • 2 min
Sudánsky prezident udelil milosť českému misionárovi Petrovi Jaškovi

PRAHA - Odsúdenému českému misionárovi Petrovi Jašekovi udelil sudánsky prezident milosť. Ako agentúru SITA informovala mimovládna organizácia CitizenGo, Petr Jašek bol v Sudáne väznený od roku 2015 a v januári tohto roka odsúdený na 23,5 roka väzby.

slovakia

left justify in out

Aj na základe petície, pod ktorú sa podpísalo 400-tisíc ľudí na celom svete, z toho 40-tisíc Slovákov, je dnes na slobode.

Podľa CitizenGO je oslobodenie kresťanského humanitárneho pracovníka Petra Jašeka veľmi dobrou správou. Sudán je totiž celosvetovo piatou najhoršou krajinou na svete v oblasti zachovávania náboženskej slobody. Prenasledovanie tu hrozí predovšetkým v spojení s extrémistickým islamom, preto kresťania často patria medzi najprenasledovanejších.

 

“Petr Jašek odišiel pomáhať prenasledovaným kresťanom a na vlastnej koži zažil prenasledovanie. Dokonca ho dali do tej istej cely ako bojovníkov tzv. Islamského štátu, ktorí ho priamo vo väzení bili a mučili. Som rada, že ľudskosť ešte nevymrela a viac ako 400-tisíc ľudí vytrvalo požadovalo jeho prepustenie,“ povedala Miriam Kuzárová z CitizenGO.

Petr Jašek sa po príchode do Českej republiky poďakoval politikom, diplomatom, aktivistom, ako aj všetkým ľuďom, ktorí ho podporili a modlili sa za neho, ako aj za ďalších prenasledovaných kresťanov. “Tiež si veľmi cením petíciu CitizenGO, ktorú podpísalo 400-tisíc ľudí. Táto podpora bola veľmi dôležitá,“ povedal Jašek.

V Sudáne vo väzení zostali ešte dvaja jeho kolegovia, ktorí boli odsúdení spolu s ním. Ide o sudánskeho kazateľa Hassana Abduraheema Kodiho Taoura a dárfúrskeho vysokoškolského študenta Abdulmonem Abdumawla Issa Abdumawla.

Petr Jašek je český humanitárny pomocník, ktorý v decembri 2015 odovzdal v Sudáne príspevok 5-tisíc dolárov na liečbu vážne zraneného Alího Omara. Ten na študentskej demonštrácii v Darfure utrpel vážne popáleniny. Trestné orgány v Sudáne vyhodnotili tento dar ako príspevok na financovanie rebelských hnutí a zároveň Jašeka obvinili z protištátnej činnosti, špionáže a ďalších trestných činov. V januári 2017 bol Petr Jašek uznaný vinným vo všetkých bodoch obžaloby a odsúdený na 23,5 roka väzenia a peňažný trest 100-tisíc sudánskych libier (asi 15-tisíc eur).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies