Názor politológa o šanci na odvolanie Mikulca z funkcie

NETKY.SK • 14 Jún 2021, 13:39 • 2 min
Názor politológa o šanci na odvolanie Mikulca z funkcie

BRATISLAVA - Odvolávanie člena vlády je test súdržnosti vládnej koalície.

slovakia

left justify in out

Skonštatoval to politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. V utorok 15. júna bude v parlamente čeliť odvolávaniu minister vnútra Roman Mikulec. Mesežnikov si myslí, že šanca na jeho odvolanie z funkcie je takmer nulová, keďže mu dnes vyjadrili podporu aj členovia kabinetu.

 

img

 

Prečítajte si: Heger považuje odvolávanie Mikulca z funkcie za absurdné, s Pčolinským si vydiskutoval postoje

 

Momentálne sa podľa neho nečrtá taká väčšina, ktorá by zahlasovala za vyslovenie nedôvery napriek tomu, že to už avizovali poslanci z vládneho hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská.

Ich avizované hlasovanie za odvolanie Mikulca vníma Mesežnikov z formálneho hľadiska ako porušenie koaličnej zmluvy. Zdôraznil, že nemôže byť väčší príklad porušenia koaličnej zmluvy ako hlasovanie za odvolanie člena vlády s opozíciou. „Druhý rozmer je rozmer osobný. Rodinná väzba je tu viac než plnenie funkcie s nejakými pravidlami. Je to zlý precedens," dodal. Podľa neho sa Sme rodina už dávnejšie formuje ako vnútorná opozícia v koalícii. Ide o nesúhlas s tým, ako sa riešilo zadržanie či obvinenie ich nominanta na poste šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P. Do koalície to podľa neho vnesie ďalší negatívny bod.

 

Súvisiaci článok: VIDEO: SMER podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, takto chce odvolať ministra Mikulca

Mimoriadnu schôdzu parlamentu iniciovala opozičná strana Smer - sociálna demokracia. Politológ uviedol, že pre nich to je možnosť politickej profilácie a ich PR. „Mierne im stúpajú preferencie. Niekto to spája s tým, ako sa vymedzujú voči vládnej koalícii," podotkol s tým, že je to súčasť ich politického postoja. Pripomenul, že aj minulá opozícia podnikala takéto kroky voči predstaviteľom vlády Roberta Fica a neskôr aj Petra Pellegriniho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies