PH 2020: Slovensko má ďalšie medaily! Andrejčík získal zlato v boccii a stolnotenisti dva bronzy

NETKY.SK • 1 September 2021, 14:52 • 2 min
PH 2020: Slovensko má ďalšie medaily! Andrejčík získal zlato v boccii a stolnotenisti dva bronzy

TOKIO - Slovenský reprezentant v boccii Samuel Andrejčík získal na paralympijských hrách v Tokiu zlatú medailu v kategórii BC4. Slovenskej výprave sa podarilo v stredu získať aj dve bronzové medaily v súťaži družstiev v stolnom tenise.

slovakia

left justify in out

Vo finále zdolal Pornchoka Larpyena z Thajska 4:0. Andrejčík vrátil súperovi prehru zo základnej skupiny (1:4). Slovenský boccista z nej postúpil do vyraďovacej fázy z 2. miesta. V utorok zvíťazil vo štvrťfinále nad Waiom Yanom Vivianom Lauom z Hongkongu 4:1, v semifinále si poradil s Čeng Jüan-senom z Číny 5:2 a v stredajšom finále nedal Larpyenovi šancu.

 

Získal najcennejší kov

Po striebre z PH 2016 v Riu de Janeiro tak pridal Andrejčík do svojej paralympijskej zbierky najcennejší kov. "Je to skvelý pocit. Som strašne šťastný, že sa tých päť rokov čakania na paralympiádu skončilo a že nič z príprav nevyšlo nazmar. Makali sme naozaj tvrdo. Do finálového dňa všetko klaplo tak, že dnes mám na sebe zlatú medailu a ďalšie tri roky až do Paríža budem úradujúci paralympijský šampión," uviedol Andrejčík pre web paralympic.sk.

 

img

 

Stredajšie finále mu vyšlo na jednotku: "Vedel som, že to bude kvalitný zápas, že náš vzájomný duel v skupine bol diametrálne odlišný. V skupinách jednotlivcov to je skôr o takej vypočítavosti, že vieme, aké skóre potrebujeme k postupu. Vo finále je to all-in, vabank, hra naplno. Kto urobí chybu, prehrá. Som preto veľmi rád, že mi to dnes vyšlo. Všetko, na čom sme sa dohodli, išlo podľa plánu. Nepúšťal som Thajčana do hry. Aj keď mal nejaké šance, nemal som problém to vyriešiť."

 

Andrejčíka finálový úspech tešil o to viac, že Larpyena na paralympiáde predtým nikdy nezdolal. Prehral s ním v Riu, prehral s ním v Tokiu v základnej skupine, teraz sa mu podaril revanš.

 

Úspešný rok

Dvadsaťštyriročný boccista zo Sniny prežíva úspešný rok. Dokončil univerzitu, vyhral paralympiádu v súťaži jednotlivcov a ešte má šancu pridať tretie paralympijské zlato v súťaži párov. Spolu s Michaelou Balcovou bude obhajovať titul z Ria 2016.

 

"Vyšlo mi všetko, čo som chcel. Získať zlato v jednotlivcoch bol po striebre v Riu môj sen a dnes sa naplnil. Som nesmierne šťastný, že to vyšlo," jasal Andrejčík. Po prvenstvách paracyklistov Jozefa Metelku a Patrika Kurilu vybojoval tretie zlato pre slovenskú výpravu zdravotne znevýhodnených športovcov na hrách v Tokiu.

 

img

 

Aj podľa trénera slovenských boccistov Martina Gabka predviedol Andrejčík vo finále perfektný výkon: "Úžasný, koncentrovaný. Áno, v prvom zápase turnaja s Thajčanom prehral. To bol ešte nervózny, mal dva-tri nepresné hody a pri súperoch takéhoto rangu sa akákoľvek nepresnosť trestá. Ďalšie dve smeny už toho prvého zápasu boli lepšie, ale už to nedotiahol. Som rád, že sme si to dnes proti Larpyenovi mohli vyskúšať znovu. A tentoraz to bol iný zápas." 

 

Dve bronzové medaily v stolnom tenise

Duo Boris Trávníček a Peter Mihálik prehralo v semifinále v kategórii TT4-5 s čínskou dvojicou Cchao Ning-ning, Kuo Sing-jüan 0:2 na zápasy a rovnako dopadli aj Martin Ludrovský s Jánom Riapošom v kategórii TT1-2, ktorí podľahli Francúzom Fabienovi Lamiraultovi a Stephaneovi Molliensovi taktiež 0:2. O 3. miesto sa v Tokiu nehrá.

 

Trávníček a Mihálik získali zhodne prvé paralympijské medaily v kariére. "Po včerajšom štvrťfinálovom zápase sa mi zaspávalo veľmi ťažko. Mal som v hlave plno emócií, premietal som si všetky momenty z celého dňa. Bolo to niečo úžasné, veď tak ja, ako aj Boris sme si zaistili prvú paralympijskú medailu v kariére. Nevedel som to zo seba dostať. Zaspal som asi až okolo tretej," uviedol pre paralympic.sk Mihálik, ktorý sa dočkal prvého cenného kovu na svojej štvrtej paralympiáde.

 

S parťákom Trávníčkom sa so ziskom bronzu neuspokojil, cez čínsku dvojicu však už Slováci do boja o zlato neprekĺzli. Pre úspech robili všetko, s favoritmi bojovali tuho, ich zápas bol spomedzi šiestich, ktoré sa začali v rovnakom čase, jednoznačne najdlhší.

 

Zápas bez víťazného konca

Slováci prehrali úvodnú štvorhru 2:3 na sety (-8, 7, -6, 9, -7). V druhom dueli Trávníček prehrával so strieborným medailistom zo singlu Cchao Ning-ningom 0:2 na sety, následne vyrovnal na 2:2 a v rozhodujúcom piatom viedol už 9:4. Napriek tomu zápas nedotiahol do víťazného konca.

 

"To hádam len ja dokážem prehrať takto rozohraný zápas," krútil neveriacky hlavou 23-ročný parastolný tenista, ktorého povzbudil jeho skúsenejší kolega.

 

"Dnes nám jednoducho trochu chýbalo to, čo sme mali včera. Oba zápasy sme mali super rozohrané, verili sme si, ale, žiaľ, nevyšlo to. Nepochybujem, že keby mal Boris viac skúseností, ten zápas isto vyhrá. Čo nevyšlo teraz, verím, že vyjde v Paríži," poznamenal Mihálik.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies