Súd EÚ zrušil smernicu o cezhraničnom stíhaní dopravných priestupkov

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 12:53 • 2 min
Súd EÚ zrušil smernicu o cezhraničnom stíhaní dopravných priestupkov

LUXEMBURG - Súdny dvor EÚ v utorok rozhodol o neplatnosti smernice, ktorá uľahčovala stíhanie dopravných priestupkov spáchaných motoristami na území cudzieho členského štátu.

slovakia

left justify in out

Dokument z dielne Európskej komisie (EK) v roku 2011 schválili Európsky parlament a Rada EÚ, okruh právomocí použitý ako právny základ však zmenili z bezpečnosti dopravy na policajnú spoluprácu. Podľa názoru EK bol takýto postup nesprávny, čo teraz potvrdili aj sudcovia v Luxemburgu, ktorí vyhoveli návrhu na zrušenie smernice. Súčasťou rozhodnutia je však i ponechanie spornej úpravy v platnosti dovtedy, kým ju nenahradí nová, na čo dal súd inštitúciám EÚ dvanásťmesačnú lehotu. Okamžité zrušenie by totiž "mohlo mať negatívne dôsledky pre dopravnú politiku EÚ", argumentuje orgán vo svojom tlačovom vyhlásení.

 

Smernica 2011/82 stanovuje spôsob výmeny informácií medzi členskými štátmi EÚ v ôsmich druhoch dopravných priestupkov - nedodržanie prikázanej rýchlosti, nepoužitie bezpečnostných pásov, jazda na červenú, jazda pod vplyvom alkoholu, jazda pod vplyvom drog, nepoužitie ochrannej prilby, jazda v zakázanom pruhu a nedovolený spôsob telefonovania za volantom. V záujme vypátrania a potrestania páchateľov tak môžu policajné orgány vstupovať do príslušných databáz v inom štáte. Členovia EÚ museli smernicu zapracovať do svojich zákonov do 7. novembra 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies