Súčasťou eurovalu sa reálne staneme až na jeseň

NETKY.SK • 4 August 2010, 07:29 • 2 min
Súčasťou eurovalu sa reálne staneme až na jeseň

Súčasťou eurovalu sa reálne staneme až na jeseň

slovakia

left justify in out

Schválením rámcovej zmluvy o pristúpení k európskemu garančnému mechanizmu (EFSF) v parlamente sa celý proces nekončí a Slovensko sa ešte nestane efektívnou súčasťou tzv. eurovalu. "Súčasťou sa staneme až vtedy, keď zmeníme legislatívu, ktorá nám umožní prijať takúto záruku. Dnes platná legislatíva nám to neumožňuje, preto budeme musieť prísť v septembri s návrhom zákona, ktorý umožní aj takýto typ záruk," konštatoval dnes na parlamentnom finančnom výbore minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
      O pristúpení k mechanizmu záruk v celkovom objeme 750 miliárd eur, ktorý by mal v budúcnosti pomôcť krajinám vo finančných ťažkostiach podobných súčasnej situácii v Grécku, bude Národná rada (NR) SR rozhodovať hneď po skončení aktuálnej schôdze venovanej programovému vyhláseniu novej vlády. Slovenský podiel na potenciálnych garanciách predstavuje približne 4,4 miliardy eur.
      S účasťou Slovenska v EFSF sa stotožnili všetci členovia finančného výboru a odporučili plénu NR SR rámcovú zmluvu o eurovale schváliť. Jednohlasne tiež súhlasili s požiadavkou Petra Kažimíra (Smer-SD), aby rezort financií výboru pravidelne predkladal správu o činnosti pracovnej skupiny, ktorá pripravuje reformu európskych rozpočtových pravidiel. Minister by mal o pozícii Slovenska informovať vždy pred odchodom na rokovanie tejto skupiny, ktorá má svoje výsledky prezentovať tento rok na jeseň. Vzápätí majú nové pravidlá schváliť najvyšší predstavitelia Európskej únie (EÚ).
      Mikloš dnes členom výboru odkázal, že stanovisko vlády k pôžičke Grécku zostáva odmietavé a aj keď musí rámcovú zmluvu o jej poskytnutí predložiť do NR SR, neodporúča ju poslancom schváliť. Finančný výbor nakoniec k tejto otázke neprijal platné uznesenie, keďže Anton Marcinčin z koaličného KDH sa záverečného hlasovania zdržal. Opoziční členovia výboru nehlasovali vôbec.
      Od Mikloša zároveň požadovali správu o plnení úloh, ktoré dostalo Grécko v rámci súhlasu s poskytnutím medzinárodnej pôžičky od eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). Bez nej totiž nevedia prijať k otázke pôžičky Grécku definitívne stanovisko, upozornil exminister financií Ján Počiatek (Smer-SD). Ten pred niekoľkými mesiacmi za Slovensko podpísal súhlas s vytvorením systému pôžičiek vysoko zadlženej juhoeurópskej krajine, s čím nová vláda nesúhlasí.
      Spomínaná správa však má byť hotová až 6. augusta, dokedy chceli opoziční členovia finančného výboru rokovanie o tomto bode odložiť. "Informácie, ktoré poznám, vám viem povedať hneď," reagoval na túto požiadavku minister financií a výbor informoval o záveroch predbežnej správy, podľa ktorej si Grécko zatiaľ plní všetky svoje záväzky. Čakať na pripravovanú správu však odmietol s tým, že si poslanci za Smer-SD budú musieť vystačiť s aktuálne známymi informáciami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies