Polovica svetovej pracovnej sily pracuje príliš dlho alebo príliš krátko

NETKY.SK • 9 Január 2023, 09:30 • 2 min
Polovica svetovej pracovnej sily pracuje príliš dlho alebo príliš krátko

ŽENEVA - Práca od deviatej hodiny ráno do piatej popoludní nie je normou pre viac ako polovicu svetovej pracovnej sily. Ukázala to koncom tohto týždňa štúdia Medzinárodnej organizácie práce (ILO). TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Štúdia o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom zistila, že pred pandémiou ochorenia COVID-19 sa priemerné odpracované hodiny pohybovali v rozmedzí zhruba 43,9 hodiny týždenne. Odhalila tiež, že približna tretina zamestnancov mala pracovný týždeň viac ako 48 hodín a pätina pracovala na čiastočný úväzok alebo menej ako 35 hodín týždenne. "Hoci sa dlhý pracovný čas na začiatku pandémie mierne skrátil a krátky pracovný čas sa o niečo predĺžil, oba tieto javy sa už od konca roka 2020 vracajú na úroveň pred pandémiou," uviedla ILO.

 

Štúdia skúmala aj nesúlad medzi skutočným pracovným časom zamestnancov a ich preferovaným pracovným časom. Údaje ukázali značnú odchýlku. Opatrenia zavedené počas pandémie "priniesli nové silné dôkazy o tom, že poskytnutie väčšej flexibility zamestnancom v tom, ako, kde a kedy pracujú, môže byť pozitívne pre nich aj pre podniky," skonštatovala ILO a ako príklad uviedla zvýšenie produktivity. "Naopak, obmedzenie flexibility prináša značné náklady vrátane zvýšenej fluktuácie zamestnancov," dodala. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies