Niekdajší slovenský mafián uspel na Európskom súde pre ľudské práva

NETKY.SK • 2 Jún 2022, 18:56 • 2 min
Niekdajší slovenský mafián uspel na Európskom súde pre ľudské práva

BRATISLAVA - ESĽP skonštatoval porušenie práv odsúdeného Branislava Adamča vo veci jeho odvolania proti rozhodnutiu súdu v občianskoprávnej veci.

slovakia

left justify in out

Vo svojom verdikte mu priznal 7 800 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy a 1 750 eur ako náhradu nákladov a výdavkov. TASR informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

 

img

 

Hovorca pripomenul, že ESĽP posudzoval Adamčovu námietku v súvislosti s odmietnutím jeho odvolania zaslaného na súd prostredníctvom ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Adamčo v posledný deň lehoty na podanie odovzdal odvolanie do rúk orgánov väzenskej správy, tie ho však poslali poštou až na druhý deň. Príslušný súd odvolanie zamietol ako oneskorene podané. Adamčo sa na porušenie svojho práva sťažoval prostredníctvom slovenských súdov, avšak neuspel. Obrátil sa preto na ESĽP.

 

img

 

Európska súdna autorita vo svojom rozsudku neakceptovala námietky a neprijala argumentáciu SR týkajúcu sa oneskorenia podaného odvolania. „ESĽP ďalej zdôraznil, že v dôsledku odmietnutia odvolania sťažovateľa v tomto prípade ako oneskorene podaného nedošlo k jeho preskúmaniu vo veci samej. To znamenalo zásah do práva sťažovateľa na prístup k súdu a nebol daný žiadny legitímny cieľ, ktorý by takéto odmietnutie mohol sledovať, najmä vzhľadom na skutočnosť, že sťažovateľ odovzdal odvolanie väzenským orgánom včas,“ dodal Bubla.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Odhalili závažnú korupciu v Pôdohospodárskej platobnej agentúre! Minister Vlčan reaguje

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona