Štyria z desiatich Slovákov stále platia v zahraničí skôr hotovosťou ako kartou

NETKY.SK • 10 Júl 2023, 14:30 • 2 min
Štyria z desiatich Slovákov stále platia v zahraničí skôr hotovosťou ako kartou

BRATISLAVA - Až 44 percent Slovákov dovolenkujúcich v cudzine platí buď výlučne alebo väčšinou fyzickými peniazmi. Na druhej strane, jedine kartou hradí všetky výdavky iba 9 percent ľudí. Najviac je takých, ktorí kombinujú obe možnosti. Väčšina si vyberá či zamieňa celú hotovosť alebo aspoň jej časť, ktorú plánujú minúť na dovolenke, už na Slovensku. Najčastejšie ide čiastku v hodnote do 500 eur. Ako ďalej ukázal prieskum pre spoločnosť Home Credit, sedem z desiatich opýtaných sa bankomatom v zahraničí radšej vyhýba. Slováci si za hranice berú obvykle jednu platobnú kartu, no tretina má k dispozícii dve a každý desiaty dokonca až tri.

slovakia

left justify in out

Aj v súčasnej dobe, kedy je už možné v bežných dovolenkových destináciách takmer za všetko platiť kartou, mnohí ľudia preferujú stále hotovosť. Výsledky prieskumu ukázali, že výlučne fyzické peniaze využíva v cudzine 18 percent Slovákov, ďalších 26 percent ich pri platbách preferuje. Naopak, kartou všade, kde sa to len dá, platí 9 percent opýtaných a dvaja z desiatich väčšinou uprednostňujú bezhotovostné platby. Necelá tretina kombinuje obe formy úhrady približne na rovnakej úrovni. 

 

„Prieskum nám ukázal, že väčšina ľudí si zaobstará celú hotovosť alebo jej časť, ktorou chcú platiť na dovolenke v zahraničí,  už predtým na Slovensku. Najčastejšie si vyberajú alebo zamieňajú sumu v hodnote 201 až 500 eur (38 %), približne traja z desiatich len do 100 eur a 9 percent vyše 500 eur. Je zaujímavé, že častejšie na to využívajú skôr zmenárne ako banky. Na druhej strane, skoro 30 percent ľudí si nezabezpečuje pred dovolenkou žiadnu hotovosť,“ približuje Michal Fila, hovorca Home Creditu pre SR a ČR.

 

Sedem z desiatich Slovákov sa bankomatom v cudzie radšej vyhýba 
Výber peňazí z bankomatu v cudzine je pre Slovákov skôr okrajovou záležitosťou, 71 percent opýtaných z bankomatu v zahraničí nevyberá peniaze vôbec alebo ak áno, tak len výnimočne. Veľmi častou záležitosťou je to len pre 4 percentá ľudí. „Pokiaľ je to možné, vyberajte peniaze bezkontaktne, je to nielen jednoduchšie, ale aj bezpečnejšie. Znížite  tým riziko zneužitia, tzv. skimming - skopírovanie karty v bankomate a taktiež nehrozí, že karta zostane v bankomate pri opakovane chybne zadanom PIN-e. Aj v bankomatoch sa vyhnite službe DCC, rovnako ako pri platení v obchodoch. Tá totiž ponúka prepočet čiastky transakcie na menu, v ktorej je vedená karta a výmenný kurz použitý u obchodníka je obvykle pre klienta výrazne nevýhodný. Z ponúknutých možností prepočtu si vyberte menu krajiny, v ktorej sa nachádzate,“ radí zákaznícky ombudsman Home Creditu, Miroslav Zborovský.

 

Väčšina si berie za hranice aj platobné karty
Či už Slováci využívajú na platenie skôr fyzické peniaze alebo uprednostňujú bezhotovostné platby, väčšina z nich si na dovolenku za hranice každopádne berie aj platobné karty. Najviac – 42 percent respondentov má so sebou len jednu, tretina má dve a každý desiaty tri platobné karty. Nájde sa aj 6 percent takých, ktorí majú dokonca aj viac ako tri. Pred cestou na dovolenku sa odporúča skontrolovať si nastavenie limitov na karte, a to tak pre výbery z bankomatov, ako aj v prípade platieb u obchodníkov. Zvýšenie limitov pomôže pri očakávaných vyšší jednorazových platbách, na druhej strane zníženie zase môže ochrániť peniaze na karte, pokiaľ by ju niekomu ukradli. Podľa prieskumu si väčšina Slovákov limity na platobnej karte pred vycestovaním nemení, je ich až 78 percent. Jeden z desiatich si však limit na svojej debetnej či kreditnej zvyšuje a ďalších 12 percent ľudí si ho naopak znižuje. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
PR Clinic, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies