Študenti na Novom Zélande vo veľkom protestovali za ochranu klímy

NETKY.SK • 24 Máj 2019, 10:01 • 2 min
Študenti na Novom Zélande vo veľkom protestovali za ochranu klímy

WELLINGTON - Desiatky tisíc mladých ľudí na Novom Zélande sa otvorene postavilo proti zmenám klímy a v duchu protestov ekoaktivistky Grety Thunbergovej sa dnes nedostavili do školy.

slovakia

left justify in out

Ide o druhú vlnu protestov nazývaných „Piatky pre budúcnosť“. Študenti prostredníctvom nich vlády štátov žiadajú, aby oveľa razantnejšie zakročili proti narastajúcim environmentálnym problémom, ktorých výsledkom je zmena klímy.

 

Školáci sa spoločne presunuli k budove parlamentu v hlavnom meste Wellington. Tu politikov žiadali, aby pre ich budúcnosť urobili viac. Wellington však nebol jediným mestom, kde sa tento protest uskutočnil, nasledovalo ho ďalších 20 po celom Novom Zélande. Mladí žiadajú, aby parlament prijal stav tzv. klimatickej núdze.

 

 

Na piatok je naplánovaných najmenej 1623 klimatických protestov v 119 krajinách vrátane Slovenska. Podobná vlna protestov z 15. marca pritiahla státisíce demonštrantov vo vyše 130 krajinách od Austrálie až po Uruguaj.

 

Samotná Thunbergová, ktorá za myšlienkou Piatkov za budúcnosť stojí, sa zúčastní protestu v Štokholme. Prostredníctvom svojho videa na Instagrame ľudí zároveň vyzýva k účasti na eurovoľbách. "Ak ste, rovnako ako ja, odhodlaní upozorniť na pokračujúcu klimatickú a ekologickú krízu a skutočne sa zaujímate o budúce životné podmienky všetkých druhov, potom je hlasovanie jednou z najúčinnejších vecí, ktoré môžete urobiť," povedala Thunbergová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies