Povinnosti pre dovozcov k zavedeniu uhlíkového cla - čas k predloženiu správy sa kráti

NETKY.SK • 12 Apríl 2024, 18:00 • 2 min
Povinnosti pre dovozcov k zavedeniu uhlíkového cla - čas k predloženiu správy sa kráti

Do 30. apríla majú dovozcovia povinnosť predložiť správu obsahujúcu informácie za obdobie skončeného štvrťroka (január až marec 2024) na tovar podliehajúci uhlíkovému clu. Vyplýva to z nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ z mája 2023, ktorým sa zriaďuje mechanizmus uhlíkovej kompenzácie na hraniciach. Finančná správa v týchto dňoch upozorňuje daňové subjekty, ktorých sa to týka, na túto povinnosť.

slovakia

left justify in out

Mechanizmus kompenzácie uhlíka na hraniciach, teda „uhlíkové clo“, je novým nástrojom platenia poplatku aj za uhlík, ktorý vzniká v súvislosti s výrobou a dovozom tovaru z tretích krajín. Jeho zavedenie sa začalo prechodným obdobím 1. októbra 2023 a potrvá až do 31. decembra 2025. Počas tohto obdobia dovozcovia z tretích krajín podliehajú ohlasovacej povinnosti bez potreby platiť akékoľvek poplatky.

Ohlasovaciu povinnosť môže za dovozcu splniť aj nepriamy colný zástupca po ich vzájomnej dohode. Každý štvrťrok je potrebné predkladať Komisii správu obsahujúcu informácie o tovare dovezenom za dané tri mesiace. Dovozcovia tak musia urobiť najneskôr jeden mesiac po skončení tohto štvrťroka (január až marec 2024), aktuálne teda do 30. apríla 2024. Nariadenie sa nevzťahuje na dovážaný tovar, ktorého vlastná hodnota nepresahuje sumu 150 eur na jednu zásielku.

Správu o dovezenom tovare je možné predložiť Komisii len prostredníctvom prechodného registra CBAM. Informačný systém spustila Európska komisia a je plne funkčný od 4. januára 2024. Poskytuje možnosť plnenia oznamovacích povinností hospodárskych subjektov, ktoré oznamujú údaje o dovoze tovarov CBAM a k nim viazaných priamych a nepriamych emisiách. Prechodný register CBAM spravuje Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR), ktoré udeľuje povolenie na prístup do registra dovozcov (resp. ich nepriamych colných zástupcov) usadených v Slovenskej republike.

Postup registrácie ako aj ďalšie súvisiace informácie nájdete na webovej stránke MŽP SR.

Colným orgánom je nariadením uložená povinnosť informovať dovozcov alebo nepriamych colných  zástupcov o ohlasovacej povinnosti. Viac podrobností súvisiacich s uhlíkovým clom nájdete na portáli finančnej správy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Finančná správa, Foto: Európsky parlament
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies