Ústa samý med, ale ruky prázdne, takí sú ľudia, čo milujú len frázy

NETKY.SK • 17 Apríl 2024, 12:00 • 2 min
Ústa samý med, ale ruky prázdne, takí sú ľudia, čo milujú len frázy

Frázy, samé frázy. Máme ich plné ústa. Hovoríme tým, ktorí plačú, aby neplakali, tým, ktorí sa boja, aby sa nebáli. Zmieňujeme sa tým v neistotách, že bude všetko v poriadku, a ak sme kresťansky založení, tak k všetkému pridáme uistenie, že sa budeme modliť za čokoľvek, čo by ich trápilo. Ako vravím, samé frázy.

slovakia

left justify in out

Nechápte to nesprávne, niežeby na modlitbe bolo niečo zlé. Alebo žeby sa neoplatilo s ľuďmi rozprávať a opakovať im slová, hoc ošúchané, ale povedané zo srdca. Lenže niekedy sú situácie, keď to chce viac, oveľa viac než len slová, a ak tomu neporozumieme, nielenže ochudobníme seba, ale aj druhých, ktorým sme mohli aspoň o niečo odľahčiť bremená.
 
Mŕtva a živá viera
 
Biblia tomu hovorí mŕtva viera. Je to taká viera, ktorá má v ústach med, ale ruky prázdne. Jazyk samý cukor, ale nohy sú príliš lenivé. Predstavte si napríklad človeka, ktorý nemá čo jesť a čo si obliecť. Ten, kto rád iných kŕmi frázami len príde, usmeje sa a povie, že sa bude modliť, vysloví zopár požehnaní a s pocitom, ako dobre to vykonal, zasa odíde, odkiaľ prišiel, žiť si vlastný život. Avšak človek, ktorého viera žije, nemusí ani nič vysloviť, len pristúpi, ponúkne jedlo a zaoblečie telo bez šiat. To je skutočná láska. To je žitie bez fráz, so srdcom na dlani. V praxi môže mať veľa odtieňov. Niekedy to sú len maličkosti, avšak aj tie, ak sú dané v správnom čase, lesknú sa viac ako drahé perly.
 
Objatie
 
Kvetka bola navštíviť matku v nemocnici. Prostredie ponuré, ale to tak býva vždy, však? Vošla do izby a všimla si, že jej mama už má návštevu, zašli za ňou ich známi kresťania. Očami blúdila po izbe a zaujalo ju ešte niečo. Alebo lepšie napísané, ešte niekto ju zaujal. Akási žena tam ležala, schúlená, smutná. Priam z nej kričala osamelosť.
 
Kvetka sa dala do rozhovoru s matkou aj ostatnými návštevníkmi, ale nedalo jej to. Nakoniec podišla k žene a spýtala sa:
 
Vy nič nepotrebujete?
 
Odpoveď žiadna. Zaskočene hľadela na ženinu tvár, až matka potom vysvetlila, že jej spolubývajúca v nemocnici nerozpráva. Že má zrejme nejakú chorobu, možno psychickú, že ju nikto nenavštevuje. Vraj kresťania sa tam už za ňu aj modlili. Kvetke stislo srdce, a tak ženu objala. Držala ju v náručí, hladila, až postrehla, že žena síce neodpovedá a ani inak nereaguje, ale po lícach sa jej kotúľajú slzy dojatia. Bol to silný okamih pre nich obe. Bola to láskavosť, chodiaca a dýchajúca, ku ktorej netrebalo slová. Len skutky, ozajstné, podané zo srdca, ktoré je dostatočne široké, aby okrem svojich potrieb videlo aj potreby druhých, aby rozdávalo a rozdávalo, aby jednoducho ľúbilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, zdroj foto: Mayur Gala on Unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies