Trump odmietol vypovedať pod prísahou, odmieta prevziať zodpovednosť za útok na Kapitol

NETKY.SK • 5 Február 2021, 10:35 • 2 min
Trump odmietol vypovedať pod prísahou, odmieta prevziať zodpovednosť za útok na Kapitol

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Donald Trump nebude vypovedať o jeho impeachmente pod prísahou. Odmietol tak výzvu demokratov zo Snemovne reprezentantov.

slovakia

left justify in out

Toto odmietnutie plánujú demokrati použiť proti nemu, pričom argumentujú, že sa vyhýba zodpovednosti za vlastné konanie.

 

Exprezident čelí už druhému impeachmentu

Trump čelí ústavnej žalobe v súvislosti s nepokojmi v Kapitole zo 6. januára. Proces v Senáte sa začne 9. februára.

V liste exprezidentovi a jeho právnikom Jamie Raskin, ktorý je jedným z kongresmanov zodpovedných za impeachment, vyzval Trumpa, aby so svojím tímom vysvetlil, prečo mali námietky proti kľúčovým faktickým obvineniam v rámci prípadu.

 

img

 

Požiadal ho pritom, aby o svojom konaní vypovedal, či už pred alebo počas procesu v Senáte, a to najskôr 8. februára a najneskôr 11. februára.

 

Prečítajte si tiež: Druhý impeachment proti Trumpovi je stále reálny, musel sa ale odložiť

 

Žaloba za podnecovanie vzbury
O niekoľko hodín neskôr Trumpov poradca Jason Miller odmietol proces ako „protiústavné konanie“ a povedal, že exprezident nebude vypovedať.

 

Trumpovi právnici separátne vyhlásili, že list dokazuje, že demokrati nemôžu dokázať ich obvinenia a proces impeachmentu je príliš závažný na to, aby „sa pokúšali hrať tieto hry“.

Trump je prvý prezident, ktorý impeachmentu čelí dvakrát, a jediný, ktorého proces sa uskutoční po tom, ako skončil v úrade. Ústavnú žalobu na neho podali za podnecovanie vzbury.

 

Súvisiaci článok: Trumpov impeachment sa začne už o dva týždne, ústavnú žalobu podporili aj viacerí republikáni

 

Trumpovi podporovatelia obsadili budovu Kapitolu

Trump 6. januára svojim podporovateľom povedal, aby bojovali za zvrátenie výsledkov prezidentských volieb, a oni následne vtrhli do Kapitolu a prerušili rátanie hlasov Zboru voliteľov. Nepokoje zanechali päť mŕtvych.

 

img

Demokrati tvrdia, že proces je nevyhnutný, aby vyvodil konečnú zodpovednosť za útok. Právnici obhajoby a mnohí senátni republikáni argumentujú, že proces je protiústavný, pretože Trump už nie je v úrade.

 

Ak Trumpa uznajú vinným, Senát by mohol hlasovať o tom, či ho diskvalifikujú z ďalšieho kandidovania v prezidentských voľbách.

 

Mohlo by vás zaujímať: Po nepokojoch pred Kapitolom padli z úst Donalda Trumpa prekvapivé slová, prisľúbil riadne odovzdanie moci



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona