Stretnutie s Kališťanmi pripomenulo tragické udalosti v osade z 1945

NETKY.SK • 19 Marec 2023, 17:00 • 2 min
Stretnutie s Kališťanmi pripomenulo tragické udalosti v osade z 1945

Banská Bystrica - Pri príležitosti 78. výročia tragédie sprevádzanej vyvraždením obyvateľstva a vypálením horskej osady Kalište sa v piatok 17.3. v Múzeu SNP v Banskej Bystrici uskutočnilo spomienkové podujatie Stretnutie s Kališťanmi.

slovakia

left justify in out


Do kinosály múzea, kde sa každoročne koná toto stretnutie, prišlo okolo 130 ľudí. Medzi nimi boli príbuzní zosnulých obyvateľov osady, ako aj študenti banskobystrického Gymnázia Andreja Sládkoviča a Strednej odbornej školy Pod Bánošom.  Ako pre TASR uviedla historička múzea Viera Kováčová, gymnazisti predstavili projekt revitalizácie Sadu života na Kališti, o ktorý sa starajú a vďaka ktorému sa i vzdelávajú. Tvorí ho vyše stovka stromov, jeden za každú vypálenú dedinu. Hudobné vstupy patrili jednému z posledných žijúcich účastníkov SNP Vladimírovi Strmeňovi, ktorý zahral na harmonike a zaspieval spoločne so speváckym zborom pri Klube dôchodcov Rozmarín. K nacistickému besneniu v osade Kalište došlo len pár dní pred jej oslobodením. V nedeľňajšie ráno 18. marca 1945 ju Nemci v počte asi 300 mužov zmenili na zhorenisko. Zo 42 domov zostalo len šesť. Život sa do nej už nikdy nevrátil. Po vojne sa obyvatelia presťahovali do okolitých obcí a do Banskej Bystrice, kde pre nich vybudovali domy v časti pomenovanej Nové Kalište. Obec zanikla a dnes je národnou kultúrnou pamiatkou a pamätným miestom SNP.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies