Slovenského mlieka je rekordne málo a je drahšie. RTVS zisťovala, ako sa budú jeho ceny vyvíjať tento rok

NETKY.SK • 10 Február 2024, 11:42 • 2 min
Slovenského mlieka je rekordne málo a je drahšie. RTVS zisťovala, ako sa budú jeho ceny vyvíjať tento rok

Sebestačnosť Slovenska v produkcii mlieka je opäť nižšia. Minulý rok sme ho vyprodukovali najmenej v histórii, zároveň malo najvyššiu výkupnú cenu. Producenti pokles cien nepredpokladajú ani tento rok. Ešte nedávno malo Slovensko v produkcii surového kravského mlieka plnú sebestačnosť. Situácia sa zmenila. Sebestačnosť klesá každým rokom, bez výminky roku 2023.

slovakia

left justify in out

Sebestačnosť Slovenska v produkcii mlieka je opäť nižšia. Minulý rok sme ho vyprodukovali najmenej v histórii, zároveň malo najvyššiu výkupnú cenu. Producenti pokles cien nepredpokladajú ani tento rok.

 

Ešte nedávno malo Slovensko v produkcii surového kravského mlieka plnú sebestačnosť. Situácia sa zmenila. Sebestačnosť klesá každým rokom, bez výminky roku 2023.

 

Na Slovensku sa historicky nadojilo najmenej mlieka. Tým pádom ho išlo aj menej na pulty zo slovenských zdrojov, „Musíme konštatovať, že opäť to kleslo, za minulý rok klesli počty dojníc o vyše štyritisíc kusov, čo predstavuje vyše štyri percentá. Treba skonštatovať, že na Slovensku ich máme už len niečo cez 100-tisíc,“ skonštatovala riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Margita Štefániková.

 

Dodávky mlieka minulý rok klesli o dve percentá. V tom objemovom vyjadrení ide o 16,5 milióna kilogramov. „Keď sa na to pozriem z hľadiska tej sebestačnosti, ak to prerátavame priemernou spotrebou, tak ide vlastne o spotrebu pre 90-tisíc ľudí,“ vysvetlila Štefániková.

 

Na farme v Žemberovciach vlani stúpli náklady o 150-tisíc eur. Nachádza sa tam 300 dojníc. Pri výrobe mlieka cez tri milióny litrov, náklady stúpli o päť centov na liter mlieka.

 

„Čiže aj tieto náklady spôsobujú, že chovatelia dojníc nie sú ochotní tieto náklady znášať, pretože výrobu mlieka nerobia so ziskom. Chov dojníc je celé roky stratový a chovatelia odmietajú kompenzovať túto stratu z iných výrobných činností, a preto vlastne jeden z dôvodov je aj to, že znižujú stavy dojníc,“ uviedol predseda PD Žemberovce Milan Halmeš.

 

Rok 2023 priniesol aj ďalší historický rekord, nielen teda v tom, že sa nadojilo najmenej mlieka, ale aj v tom, že jeho výkupná cena, teda cena za ktorú mliekarne vykupujú toto mlieko od chovateľov dojníc bola historicky v priemere najvyššia.

 

„Nedá sa tlačiť na spracovateľov a samozrejme tým aj na obchod, že cena mliečnych výrobkov môže ísť dole, lebo určite náklady na výrobu mlieka sú stále vyššie a vyššie. Čiže tá cena je asi oprávnená, lebo nikto nemôže povedať tej krave, aby si spravila postavu a išla na diétu. Kŕmiť ju treba, my takú cenu zaplatíme a musíme to potom dostať do výrobkov a výrobky tým pádom nemôžu byť lacné, lacnejšie, nebodaj zadarmo,“ dodal prezident Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Ilustračná snímka (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies