Známy český psychiater čelí obvineniam so sexuálneho obťažovania. Zeman ho ocenil štátnym vyznamenaním!

NETKY.SK • 15 November 2021, 10:10 • 2 min
Známy český psychiater čelí obvineniam so sexuálneho obťažovania. Zeman ho ocenil štátnym vyznamenaním!

PRAHA – Známy psychiater aktuálne čelí vyšetrovaniu pre sexuálne obťažovanie svojich klientiek.

slovakia

left justify in out

V Česku aktuálne rezonuje kauza okolo sexuálneho napádania klientiek, ktorého sa mal dopustiť psychiater Jan Cimický (73). Vlna kritiky a odporu voči lekárovi sa spustila po tom, čo sa ho koncom októbra rozhodol prezident Miloš Zeman oceniť štátnym vyznamenaním za zásluhy v oblasti kultúry. Informoval o tom český Blesk. 

 

Prvou osobou, ktorá na sociálnej sieti verejne popísala útok Cimického, bola speváčka Jana Fabiánová – dcéra Nadi Urbánkovej. "Sexuálny predátor, ktorý sa desiatky rokov schováva za lekársky titul, nemôže získať ocenenie za zásluhy v našej krajine," napísala v statuse.

 

Dodala, že incident sa odohral pred necelými 20 rokmi, keď mala iba 23 rokov. „Mlčala som veľa rokov, pretože ma vtedy moja matka varovala pred následkami, ktoré nastanú, ak zverejním, čo sa stalo. Upozornila ma aj na riziko pomsty od agresora,“ napísala Fabiánová na Facebooku.

 

Napriek tomu, že príspevok neskôr zmazalas podobne nepríjemnou skúsenosťou sa začali ozývať ďalšie obete. Medzi nimi sa ocitla aj známa moderátorka relácie Retro alebo Sama doma Martina Vrbová Hynková. Tá síce nebola Cimického pacientkou, ale plánovala s odborníkom urobiť rozhovor.

 

Opísala, že keď vkročila do jeho ordinácie sama bez kameramana, hodil ju na sedačku a začal sa jej dotýkať. Dokonca sa ju pokúsil aj pobozkať. „Ubránila som sa, ukončila spoluprácu na rozhovore a dala si záväzok, že sa s doktorom už nikdy osobne nestretnem,“ napísala na Instagrame moderátorka. Svojím priznaním tak chce podporiť napadnuté ženy, ktorých skúsenosť niektoré osoby zľahčujú a bagatelizujú.

 

„Dúfam, že sa cesta nájde, je možné tiež to, že niektorý prípad bude neskoršieho dáta. Preto je nevyhnutné, aby ženy hovorili

a išiel pred súd,“ doplnila Vrbová Hynková. Prípadom okolo psychiatra Cimického sa už aktuálne zaoberá polícia. 

 

"Od pondelka sa kriminalisti tretieho policajného obvodu, na základe zverejnených informácií v médiách zaoberajú prípadom sexuálneho obťažovania pacientiek lekárom z Prahy 8, ku ktorému malo dochádzať v minulých rokoch až do súčasnej doby. V prípade kriminalisti robia prvotné úkony v rámci trestného konania," uviedla česká polícia. Tá zároveň vyzvala ďalšie obete zneužívania, aby ich kontaktovali a poskytli svoje svedectvo.

 

Cimický si pritom vďaka reportáži odvysielanej na ČT1, kde o zvrátenom správaní rozprávala iná obeť, vyslúžil prezývku Doktor agresor. Žena priblížila okolnosti ich prvého stretnutia, kedy sa jej mal Cimický pýtať, či je panna, koľko mala sexuálnych partnerov a či ju priťahujú aj starší muži. V tom čase mala iba 18 rokov a liečila sa v Psychiatrickej liečebni Bohnice. Psychiater ju mal dokonca nútiť k orálnemu sexu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies