Rezort dopravy chce pokračovať vo zvyšovaní kvality cestovania

NETKY.SK • 5 Január 2020, 09:24 • 2 min
Rezort dopravy chce pokračovať vo zvyšovaní kvality cestovania

BRATISLAVA - Zámerom Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV) v železničnej doprave je pokračovať v postupnom zvyšovaní kvality cestovania a skracovaní cestovného času.

slovakia

left justify in out

 Ako informoval rezort, modernizácii železničnej dopravy ako jednej z najdôležitejších oblastí venoval v uplynulých rokoch veľkú pozornosť. V súčasnosti je súvisle zmodernizovaných zhruba 170 kilometrov dvojkoľajných železničných tratí od stanice Bratislava, Rača po Púchov a medzi Považskou Teplou a Žilinou, kde konštrukčné parametre trate umožňujú rýchlosť jazdy vlaku 160 kilometrov za hodinu.

"Pripravujú sa ďalšie investičné akcie, ktoré umožnia zavedenie tejto rýchlosti na úsekoch v celkovej dĺžke približne 70 kilometrov. Celkovo bolo doteraz preinvestovaných takmer 1,6 miliardy eur, čo sa nám podarilo najmä vďaka úspešnému čerpaniu európskych fondov," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká. Projekty modernizácie železničnej infraštruktúry pokračujú aj v aktuálnom Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020. "Výsledkom projektov v novom finančnom rámci (s čerpaním zdrojov EÚ do roku 2023) bude ďalších takmer sto kilometrov zmodernizovaných železničných tratí, po ktorých bude jazdiť ďalších 46 nových vlakových súprav," priblížila rezortná hovorkyňa.

 

img
Pripravujú sa cielené investície najmä do modernizácie trate Púchov - Žilina a Žilina - Poprad-Tatry na rýchlosť 160 km za hodinu, do elektrifikácie trate Haniska pri Košiciach - Moldava nad Bodvou, ako aj do výstavby ďalších záchytných parkovísk pri železničných staniciach či vybudovania terminálov integrovanej osobnej prepravy. "Pripravuje sa vybudovanie výhybne a postupné zdvojkoľajnenie úseku Bratislava - Dunajská Streda, modernizácia ďalších priecestí a podľa výsledkov štúdie realizovateľnosti aj nová trať spájajúca priamo Nitru a Bratislavu. V neposlednom rade je potrebné rozširovať aj sieť elektrifikovaných tratí, ktoré prispejú k znižovaniu emisií," dodala Ducká pre agentúru SITA.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies