Stretne sa Trump s Putinom v Banskej Bystrici na oslavách 75. výročia SNP?

NETKY.SK • 7 Jún 2019, 06:29 • 2 min
Stretne sa Trump s Putinom v Banskej Bystrici na oslavách 75. výročia SNP?

PETROHRAD/BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák včera v Konstantinovskom paláci v Petrohrade navrhol, že pokiaľ by sa Trump s Putinom potrebovali stretnúť, môžu tak urobiť na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Stať by sa tak mohlo na augustových oslavách Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

 

Slovensko má veľký záujem na tom, aby sa významné 75. výročie SNP uskutočnilo na patričnej úrovni a bolo dôstojné. "Nechceme z toho robiť preteky. Tie oslavy nebudú závisieť od toho, kto príde a kto nepríde. Sú to naše oslavy, pre našich ľudí," vysvetlil Lajčák. "Ak bude potreba, aby sa títo dvaja lídri stretli, tak si môžu povedať, že majú pozvanie na Slovensko a môžu ho pri tej príležitosti využiť. Ak nebude tlak na to, aby sa stretli, tak sa, samozrejme, takéto stretnutie neuskutoční," doplnil.

 

img

 

Vladimir Putin dostal pozvanie na výročie aj od premiéra Petra Pellegriniho, pričom už pred tým, počas svojej májovej návštevy USA, pozval na Slovensko aj Donalda Trumpa.

 

Štvrtkové rokovanie Pellegriniho s prezidentom Putinom o bilaterálnych slovensko-ruských vzťahoch označil Lajčák za vecné a absolútne konkrétne až detailné. Nemuseli sa totiž zaoberať medzinárodnými témami, nakoľko tie už pred tým prediskutoval minister Lajčák s ruským partnerom Sergejom Lavrovom.

 

img

 

"Dominovala práve téma Ukrajiny v kontexte toho, že ten politický vývoj a snaha riešenia konfliktu bola zamrznutá v dôsledku čakania na výsledky volieb. Ale teraz, s novým prezidentom, máme novú dynamiku. Ako susedná krajina, ale aj ako predsednícka krajina OBSE sa snažíme naštartovať ten vývoj," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Zároveň ocenil, že ruská strana je pripravená istým spôsobom konštruktívne sa zapojiť do diania. Počas budúcotýždňovej návštevy Kyjeva sa minister Lajčák bude snažiť impulzy na ukrajinskej strane posunúť ďalej.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies