Stráž prírody odhalila vyše 40 porušení zákona v Súľovských skalách

NETKY.SK • 26 Apríl 2023, 12:30 • 2 min
Stráž prírody odhalila vyše 40 porušení zákona v Súľovských skalách

BRATISLAVA - V najstaršej prírodnej rezervácii na Slovensku Súľovské skaly kontrolovala stráž prírody dodržiavanie zákona. Odhalila viac ako 40 porušení. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informuje na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

Stráž prírody vyriešila 19 porušení zákona priamo na mieste, ďalšie zisťovanie vykonáva pri deviatich prípadoch a tri odstúpila Slovenskej inšpekcii životného prostredia na prerokovanie prostredníctvom nového informačného systému Stráže prírody. "Medzi najčastejšie porušenia zákona patrilo parkovanie vozidiel mimo na to určených miest a pohyb osôb mimo turistického alebo náučného chodníka hlboko v chránenom území," priblížila ŠOP. Strážcovia ďalej odhalili let dronom v malej výške, zakladanie ohňa a horolezectvo na miestach, kde je to zakázané. Predpokladajú, že kontroly sa budú opakovať aj v máji.

 

img

 

V NPRV Súľovské skaly sa nachádza podľa ŠOP najvzácnejšie prírodné dedičstvo. Platí tu preto piaty stupeň ochrany prírody s obmedzeniami, ktoré majú prispieť k čo najmenšiemu dosahu turistického ruchu na prostredie. "Ideálny spôsob ako predísť zbytočným pokutám je vyhnúť sa zakázaným činnostiam poškodzujúcim chránené územia, oboznámiť sa s pravidlami a rešpektovať ich," skonštatovala ŠOP. Stráž prírody vyzýva návštevníkov chránených území, aby sa presvedčili, či je ich činnosť v konkrétnom území povolená. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies