REPORTÁŽ Premiéra muzikálu The Bodyguard – Mamba Dasha si rolu užívala, Sarvaš pokorne menil texty

NETKY.SK • 14 Máj 2022, 18:00 • 2 min
REPORTÁŽ Premiéra muzikálu The Bodyguard  –  Mamba Dasha si rolu  užívala, Sarvaš pokorne menil texty

Divadlo Nová scén v Bratislave žije premiérou muzikálu The Bodyguard. Slávny filmový príbeh speváčky a jej osobného strážcu dostal moderný šat a divadelnú muzikálovú podobu pod režisérskou taktovkou Patrika Vyskočila a dramaturga Dávida Hartla.

slovakia

left justify in out

 

 

 

V postave speváčky Rachel Marronovej sa v alternáciách predstavia tri úplne odlišné typy slovenských muzikálových speváčokMirka Gális Partlová, Mamba Dasha a Lenka Machciníková. V postavách osobného strážcu sa prestriedajú Ján Dobrík a Pavol Plevčík.

 

Divadelný muzikál mal celosvetovú premiéru v novembri 2012 v Adelphi Theater v londýnskom West End, a to dvadsať rokov po premiére slávneho filmu s Whitney Houston a Kevinom Costnerom v hlavných postavách, ktorý videli milióny divákov na celom svete. Vráťme sa však na bratislavskú Novú scénu. Tento muzikál je po obnovení Cyrana z predmestia druhou veľkou príležitosťou pre mladú tvorivú dvojicu v tandeme Patrik Vyskočil  a Dávid Hartl. 

 

img

 

Mamba Dasha na javisku priam žiarila. Bolo vidno, že si večer užívala., Zaujímalo nás, ako  prišla k pesničkám Whitney a aký  k nim má vzťah?

 

„Milujem jej piesne, pre mňa je to ikona, vďaka nej som sa začala zaujímať o spev, pre mňa je toto splnený sen.“

 

Sama objavila, že sa na Novej scéne chystá muzikál a bez váhania a pozvania sa vybrala na kasting, v ktorom uspela. Kto jej počas premiéry strážil dieťa a aká je mama? Prezradí vo videu.  

 

img

 

Ako sa cítil Patrik Vyskočil v pozícii režiséra takého veľkého projektu?

 

„Veľká zodpovednosť, ale na druhej strane veľmi prirodzene a veľmi slobodne, pretože keď človek môže tvoriť niečo svoje, je to úžasné,“ prezradil bezprostredne po druhej premiére.  

 

Prečo bolo veľmi ťažké vybrať predstaviteľky Rachel Marronovej a či mu zachutilo režisérske kreslo, prezradí vo videorozhovore.  V hlave už má nielen ďalšie dielo, ale aj lukratívnu ponuku z ostravského divadla a s Dávidom Hartlom začali vytvárať autorský slovenský muzikál, o ktorom bližšie informácie ešte nemôže povedať.

 

img

 

S Dávidom ho spája, že majú veľmi estetické názory na divadlo, preto vedia viesť úžasné tvorivé konverzácie, ale na druhej strane sa vedia aj veľmi kreatívne pohádať. 

 

Daruis Kočí si zahral v muzikáli menšiu viacrolu, no napriek tomu si ju veľmi užil, pohral sa s ňou, ako sa len dalo, a verí, že si to všimli aj diváci.   

 

O dvanásť slovenských textov piesní v muzikáli sa postaral slovenský textár Martin Sarvaš,  známy ako textár rockových piesní. Aká bola jeho cesta k tomuto muzikálu?

 

img

 

„Asi karma,“ prezrádza so smiechom Martin Sarvaš.  „Moja žena, keď si v mladosti púšťala dookola Whitney, tak som jej hovoril, ja som rocker, vypni to, napriek tomu, že som ju mal rád, mám naštudovaný jej životopis aj jej kariéru, takže raz to muselo prísť...“

 

Vo videu prezradí, prečo si myslí, že si vybrali práve jeho, koľko pripomienok a verzií piesní vzniklo a či bojuje za svoje pôvodné texty.  A baví ho stále hrať sa so slovami?

 

„Úplne najviac ma to baví,“  zaiskrili oči Martinovi pri tejto téme. „Tieto premiéry, klaňanie a rozhovory, pred tým skôr utekám, ale toto ma baví veľmi, tým že človek má aj určitú rutinu, stále ma to baví viac, dá sa povedať.“

 

 

img

 

Pavol Plevčík si v druhej premiére zahral postavu bodyguarda.

 

„Mám v sebe obrovskú hrču pocitov, som po prvé rád, že je to za mnou, lebo ja to predstavenie aj rolu milujem, ale premiéra má v sebe istý esprit, ktorý herec buď má rád, alebo je rád, keď je za ním,“ vysypal jedným dychom ešte dojatý herec. „Jednoducho je tam istá dávka nervozity, ktorá je dobre, že odznie, teraz ideme konečne do sveta pre divákov.“  

 

Vo videu prezradí, prečo má na sebe smoking, ako vnímal film Osobný strážca a cez koho si ho obľúbil. Gestá, pohyby či iné veci od Kevina Costnera neopakoval, lebo od začiatku režisér Vyskočil a dramaturg Hartl razili teóriu, že nejde o imitovanie či kópiu filmu, takisto tri predstaviteľky nie sú černošky ako Whitney. A vtipne  pohotovo zareagoval na otázku, či má osobu, ktorej by chcel robiť bodyguarda a čo ho na tej postave vzrušuje.

 

Dramaturga  Dávida Hartla sme vyrušili pri jedení, tak sme začali témou jedla. Zaujímalo nás, ako dlho pred premiérou nejedol.

 

img

 

„Obedoval som okolo tretej, ale je pravda, že dnes pred druhou premiérou som nemal taký stres ako pred prvou,“ prezradil Dávid.  Z nevysvetliteľných dôvodov, keďže som dramaturg a nehral som, pred prvou premiéru som mal strach ako keby som večer hral.“ Ako sa mu spolupracuje s Patrikom Vyskočilom, si vypočujte priamo z jeho úst. Bolo niečo, čo ho najviac znervózňovalo pri tvorbe tohto muzikálu?

 

„Mám pocit, že nič, že to šlo úplne skvele, bola to intenzívna práca a musím povedať, že po tejto premiére mi padne veľký balvan zo srdca,“ konštatuje s úľavou Dávid Hartl.  „Bolo to náročné, z mojej pozície som mal tlak možno štvrtinový až pätinový ako Patrik, ale zvládol to bravúrne.“

 

img

 

Nezanevrie na herectvo, keď sa rysujú nové možnosti v tandeme Vyskočil-Hartl?  

„Nie, nie, dramaturgia je moje hobby, ktoré budem vykonávať s Patrikom, keď budeme robiť nejakú inscenáciu, ale určite nie.“ Napokon, bola by to škoda, pretože vo videu sa dozviete aj koľko toho aktuálne na Dávida Hartla čaká na hereckej pôde a nie je toho naozaj málo.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Novomestské divadlo odpremiérovalo svoj prvý titul Jeruzalem Anno 11

 

Na záver snáď len konštatovanie, že muzikál The Bodyguard je poctou veľkej speváčke Whitney Houston, ktorá práve v čase príprav muzikálu v Londýne v roku 2012 tragicky zomrela. Divadlo Nová scéna v Bratislave je od mája 2022 súčasťou tejto pocty.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies