Pribudlo nám ďalších 21 pozitívnych, takto je to v ďalších krajinách

NETKY.SK • 4 Apríl 2020, 17:22 • 2 min
Pribudlo nám ďalších 21 pozitívnych, takto je to v ďalších krajinách

BRATISLAVA - Na Slovensku pribudlo počas piatka (3. 4.) 21 nových prípadov nákazy novým koronavírusom z 1889 testovaných. Celkovo ich na Slovensku je 471. V sobotu o tom informoval predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR doplnilo, že počet testov s negatívnym výsledkom sa tak na Slovensku vyšplhal na 13.160. Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 165 pacientov, z toho u 72 bol nový koronavírus potvrdený, v 93 prípadoch sa čaká na výsledok testov.

 

Rezort tiež spresnil, že v nových prípadoch z piatka ide o 65-ročnú ženu zo Žiliny, 58-ročného muža z Banskej Bystrice, 58-ročnú ženu zo Žiliny, 54-ročnú ženu z Prešova, 53-ročnú ženu z Prievidze, dvoch 50-ročných mužov z Košíc, 48-ročnú ženu z Trenčína, 46-ročného muža z Prievidze, 41-ročného muža z Kežmarku, 41-ročného muža z Prešova, 40-ročného muža z Tvrdošína, 33-ročného muža z Prešova, 33-ročného muža z Trnavy, 30-ročného muža z Michaloviec, 29-ročného muža zo Skalice, 28-ročného muža z Brezna, 26-ročnú ženu z Trnavy, 24-ročného muža z Bratislavy, 24-ročného muža z Trenčína a dvojročného chlapca z Trebišova.

 

Česko

Počet ľudí, ktorých v Česku pozitívne testovali na nový koronavírus, sa do soboty zvýšil na 4194. V krajine evidujú 56 úmrtí na ochorenie COVID-19 a 74 ľudí sa doteraz vyliečilo, píše spravodajský portál Novinky.cz.

 

Český minister vnútra a obrany Jan Hamáček po rokovaní s prezidentom ČR Milošom Zemanom a jeho poradným tímom uviedol, že v krajine sa darí proti pandémii koronavírusu bojovať lepšie než sa očakávalo. Vláda však podľa jeho slov núdzové opatrenia zatiaľ výrazne zmierniť neplánuje. Minister nespresnil, ako dlho má stav núdze v Česku platiť.

 

Hamáček uviedol, že prezident na stretnutí ocenil prácu zdravotníkov, policajtov, hasičov, vojakov a ďalších a vyjadril aj podporu vláde.

 

 

Námestník českého ministra zdravotníctva Roman Prymula v rozhovore pre portál ČT24 naznačil, že v ČR možno dôjde k miernemu uvoľneniu opatrení: "Musíme monitorovať nárast ochorení v Českej republike. V tejto chvíli je tá krivka stabilná. Za týchto podmienok môžeme vykonať nejaké drobné uvoľnenia, ale nie nejaké dramatické." Ako príklad Prymula spomenul možné sprístupnenie športovísk pre individuálne športy.

 

Británia

Británia v sobotu oznámila ďalších 708 obetí ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom. 

 

Ministerstvo zdravotníctva vo svojom vyhlásení v sobotu uviedlo, že do soboty rána bolo v krajine testovaných celkovo 183.190 osôb, z ktorých 41.903 malo pozitívny výsledok testu. Zdravotným komplikáciám vyvolaným koronavírusom SARS-CoV-2 podľahlo do piatku podvečera v Británii 4313 osôb.

 

 

Agentúra AFP poznamenala, že tendenciu nárastu počtu obetí epidémie v Británii badať už štvrtý deň po sebe.

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom nahlásili v piatok aj Falklandské ostrovy, zámorské územie Spojeného kráľovstva v Atlantickom oceáne ležiace juhovýchodne od pobrežia Argentíny.

 

Pacient, ktorý tam bol pozitívne testovaný, je hospitalizovaný v tamojšej nemocnici. 

 

Britská vláda vyslala na ostrovy loď s zdravotníckym materiálom, aby lekári a zdravotníci mohli bojovať proti šíreniu koronavírusu.

 

Nemecko

Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol v Nemecku za posledných 24 hodín o 6082 na 85.778. Ide o mierny pokles v počte nových prípadov oproti predošlému dňu, keď ich zaznamenali 6174. Vyplýva to zo sobotňajších údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), píše agentúra Reuters.

 

Mierne zníženie prírastku nových infikovaných môže byť znakom, že počet nakazených sa začína stabilizovať, poznamenala Reuters. Nemecká vláda však upozornila, že je príliš skoro na to, aby sa dal určiť aktuálny vývoj situácie.

 

Najviac zasiahnutými sú spolkové krajiny Bavorsko s 21.908 potvrdenými prípadmi a 349 mŕtvymi, Severné Porýnie-Vestfálsko s 17.885 prípadmi a 200 úmrtiami a Bádensko-Württembersko s 17.014 prípadmi a 316 smrteľnými obeťami.

 

 

V Nemecku evidujú podľa RKI 1158 úmrtí. Americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU) však uvádza až 1275 obetí a 91.159 nakazených. Ako píše denník Die Welt, odlišnosti v údajoch týchto dvoch inštitúcií súvisia s tým, že RKI zohľadňuje len čísla elektronicky zaslané z jednotlivých spolkových krajín a svoje údaje aktualizuje iba raz denne.

 

Španielsko

V Španielsku zomrelo za uplynulých 24 hodín 809 pacientov s koronavírusom, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19.

 

V sobotu o tom informovalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva s tým, že celkovo v krajine ochoreniu podľahlo 11 744 osôb. Od piatku pribudlo 7026 infikovaných. Doteraz sa vírusom nakazilo 124 736 ľudí. Tamojšie úrady uplynulé dni tvrdia, že krajina už dosiahla vrchol šírenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies