Prečo je také ťažké nadviazať priateľstvá, keď sme dospelí: Tieto prekážky ti bránia v spoločenskom živote

NETKY.SK • 20 Január 2024, 10:00 • 2 min
Prečo je také ťažké nadviazať priateľstvá, keď sme dospelí: Tieto prekážky ti bránia v spoločenskom živote

Kamarátstvo je jednou z najväčších hodnôt v našom živote. Prináša nám radosť, podporu, a zmysel. No nie vždy je ľahké nájsť si a udržať si dobrých priateľov. V tomto článku sa dozviete, aké prekážky stoja v ceste tvorbe nových priateľstiev v dospelosti, a ako ich môžete prekonať.

slovakia

left justify in out

Kamarátstvo je dôležitou súčasťou ľudského života. Má pozitívny vplyv na naše duševné a fyzické zdravie, zvyšuje našu spokojnosť a šťastie, pomáha nám zvládať stres a traumy, podporuje náš osobný rast a rozvoj. Avšak nadviazať a udržať si priateľstvá v dospelom veku môže byť komplikovanejšie, než keď sme boli mladší. Prečo je to tak?

Zmeny v životnej situácii

Ako dospelí sa často stretávame s rôznymi zmenami, ktoré ovplyvňujú naše sociálne prostredie. Môžeme sa presťahovať do iného mesta, zmeniť zamestnanie, oženiť sa, mať deti, rozviesť sa, ostať vdovou, dôchodkovať sa atď. Tieto zmeny môžu spôsobiť, že stratíme kontakt s niektorými našimi starými priateľmi, alebo že sa nám sťaží nájsť nových ľudí, s ktorými by sme mali spoločné záujmy, hodnoty, ciele a spôsob života.

Nedostatok času a energie

Ako dospelí máme často veľa povinností, ktoré si vyžadujú našu pozornosť a úsilie. Môžeme byť zaneprázdnení prácou, rodinou, domácnosťou, vzdelávaním, starostlivosťou o seba a iných atď. Tieto aktivity nám môžu zabrať veľa času a energie, ktoré by sme mohli venovať našim priateľom.

Môžeme sa cítiť unavení, stresovaní, preťažení, alebo dokonca osamelí, ale nemáme dostatok motivácie, odvahy, alebo príležitosti, aby sme sa podelili o naše pocity a problémy s niekým, kto by nám mohol pomôcť a podporiť nás.

Strach z odmietnutia a zranenia

Ako dospelí sme často opatrnejší a skeptičkejší, keď ide o vytváranie nových vzťahov. Môžeme mať negatívne skúsenosti z minulosti, ktoré nás zraňovali, sklámali, alebo zradili. Môžeme mať nízku sebaúctu, úzkosť, depresiu, alebo iné psychické problémy, ktoré nám bránia v tom, aby sme sa otvorili a dôverovali iným ľuďom. Môžeme sa báť, že budeme odmietnutí, ignorovaní, vysmievaní, kritizovaní, alebo opustení.

Môžeme sa tiež obávať, že narušíme naše existujúce vzťahy, ak sa zapojíme do nových priateľstiev.

Nedostatok sociálnych zručností a príležitostí

Ako dospelí môžeme mať problémy s komunikáciou, spoluprácou, empatiou, asertivitou, alebo inými sociálnymi zručnosťami, ktoré sú potrebné na budovanie a udržiavanie kvalitných priateľstiev. Môžeme mať ťažkosti s nadväzovaním kontaktu, vedením konverzácie, prejavovaním záujmu, poskytovaním a prijímaním spätnej väzby, riešením konfliktov, vyjadrovaním našich potrieb a prianí, alebo prehlbovaním našich vzťahov.

Môžeme tiež mať obmedzené príležitosti na stretávanie sa s novými ľuďmi, ktorí by mohli byť potenciálnymi priateľmi. Môžeme žiť v izolovanom prostredí, nezapájať sa do žiadnych spoločenských aktivít, nevyužívať sociálne médiá, alebo nevedieť, kde a ako nájsť ľudí, ktorí majú podobné záľuby, názory, alebo hodnoty ako my.

Ako zlepšiť schopnosť nadväzovať kamarátstva?

Aj keď je nadviazanie nových priateľstiev v dospelom veku náročnejšie, nie je to nemožné. Existuje niekoľko tipov a stratégií, ktoré nám môžu pomôcť prekonať naše prekážky a zlepšiť našu sociálnu situáciu.

Niektoré z nich sú:

Buďte otvorení a priateľskí. Aby ste mohli nadviazať nové priateľstvá, musíte byť ochotní komunikovať s inými ľuďmi, prejaviť im záujem, počúvať ich, rešpektovať ich, a byť k nim milí. Nebojte sa urobiť prvý krok, usmiať sa, pozdraviť, predstaviť sa, položiť otázku, dať kompliment, alebo navrhnúť spoločnú aktivitu. Buďte autentickí, uprimní, a dôveryhodní. Nezatvárajte sa do seba, nebuďte arogantní, agresívni, alebo negatívni. Buďte otvorení pre nové skúsenosti, názory, a ľudí.

Buďte aktívni a zapojení. Aby ste mohli nájsť nových priateľov, musíte sa zapojiť do nejakých aktivít, ktoré vám umožnia stretnúť sa s inými ľuďmi, ktorí majú podobné záujmy, koníčky, alebo ciele ako vy.

Môžete sa zapísať do nejakého kurzu, klubu, združenia, dobrovoľníckej organizácie, športového tímu, náboženskej skupiny, alebo inej komunity, ktorá vás zaujíma. Môžete sa tiež zúčastniť na rôznych podujatiach, akciách, festivaloch, koncertoch, výstavách, prednáškach, alebo iných kultúrnych alebo spoločenských príležitostiach, ktoré sa konajú vo vašom okolí. Môžete tiež využiť sociálne médiá, online platformy, aplikácie, alebo webstránky, ktoré vám pomôžu nájsť a spojiť sa s ľuďmi, ktorí majú rovnaké záľuby, názory, alebo hodnoty ako vy.

Buďte trpezliví a vytrvalí. Aby ste mohli vytvoriť a udržať si nové priateľstvá, musíte byť ochotní investovať svoj čas, energiu, a emócie do vašich vzťahov. Nemožte očakávať, že sa stanete priateľmi s niekým hneď po prvom stretnutí, alebo že vaše priateľstvá budú bezproblémové a dokonalé. Buďte pripravení na to, že budete musieť prekonať niektoré prekážky, nedorozumenia, alebo konflikty, ktoré sa môžu vyskytnúť medzi vami a vašimi priateľmi.

Buďte ochotní dať druhým ľuďom šancu, odpustiť im, alebo sa im ospravedlniť, ak je to potrebné. Buďte tiež ochotní prijať pomoc, podporu, alebo radu od vašich priateľov, keď ju potrebujete, a rovnako im ju ponúknuť, keď ju potrebujú oni.

Buďte sebavedomí a optimistickí. Aby ste mohli nadviazať nové priateľstvá, musíte veriť v seba, vo svoje schopnosti, a vo svoju hodnotu. Nemožte sa podceňovať, kritizovať, alebo hanbiť za to, kto ste, čo robíte, alebo čo máte. Buďte hrdí na svoje silné stránky, talenty, a úspechy, a pracujte na svojich slabých stránkach, chybách, a nezdaroch. Buďte tiež pozitívni a nádejní, keď ide o vaše sociálne možnosti.

Nemožte sa vzdávať, keď sa vám nepodarí nájsť alebo udržať si priateľa, alebo keď sa stretnete s nejakou ťažkosťou, alebo odmietnutím. Buďte presvedčení, že existujú ľudia, ktorí vás budú mať radi, rešpektovať, a ceniť, takí, akí ste, a že ich skôr či neskôr nájdete.

Zdroje:

https://www.union.sk/socializacia-a-kamaratstvo-su-prospesne/

https://hashtag.zoznam.sk/tipy-na-nadvazovanie-priatelstva/

https://psychoblog.sk/kriza-v-vztahoch-alebo-koniec-ako-to-pochopit-a-co-robit/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulné foto: Getty
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies