Hlava jedného z najväčších regiónov Ruska je podozrivý z organizovania vrážd

NETKY.SK • 10 Júl 2020, 13:8 • 2 min
Hlava jedného z najväčších regiónov Ruska je podozrivý z organizovania vrážd

Chabarovsk/Moskva – Gubernátor Chabarovského kraja Sergej Furgal bol zadržaný 9. júla. Zadržanie vykonali príslušníci Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) a FSB. Je je podozrivý z organizovania vrážd.

slovakia

left justify in out

Vraždy podnikateľov pred 15 rokmi

Podľa tlačovej správy Sledkomu, gubernátora oblasti na ruskom Ďalekom východe podozrievajú z toho, že v minulosti figuroval v organizovaní minimálne dvoch vrážd podnikateľov a jedného pokusu o vraždu v Chabarovskom kraji a Amurskej oblasti.

 

Podľa Sledkomu spolu s Furgalom v kauze vystupujú aj ďalší štyria obvinení, ktorí o gubernátorovi medzičasom vypovedali ako o organizátorovi trestných činov. Minulý rok bol zatknutý obchodný partner Furgalu, bývalý poslanec Chabarovského regionálneho parlamentu Nikolai Mistryukov. Spolu s ďalšími tromi ľuďmi je podozrivý zo zabitia podnikateľov Evgeniya Zori v roku 2004 a Olgy Bulatovej v roku 2005.

 

 

Sergey Furgal obvinenia odmieta.

 

 

Zadržaný gubernátor bol v noci prevezený do Moskvy. Dnes sa súd rozhodol zatknúť Furgala. Bude vo vyšetrovacej väzbe v prípravnom konaní najmenej do 9. septembra. Súdne zasadnutie konalo za zatvorenými dverami, tj iba za prítomnosti sudcov, obvineného, právnikov a vyšetrovateľov.

 

Politická kariéra

Sergey Furgal bol podnikateľ a sa zaoberal obchodom s drevom a kovovým šrotom. Do regionálnej politiky vstúpil ako člen nacionalistickej Liberálno-demokratickej strany Ruska (LDPR) v roku 2005. V roku 2007 sa stal súčasťou dolnej snemovne Štátnej dumy

 

img

 

Chabarovským gubernátorom sa stal vo voľbách v roku 2018. Získal 70 percent hlasov voličov, zatiaľ čo kandidát vládnej strany Jednotné Rusko utrpel fiasko. Sergei Furgal je jedným z troch gubernátorov v Rusku, ktorí nie sú členmi vládnej strany.

 

Líder LDPR Vladimir Žirinovskij je Furgalovým zadržaním pobúrený a vo svojej reakcii pre novinárov vyzval, aby sa všetci poslanci ruského parlamentu za LDPR na protest vzdali svojich mandátov.

 

"Nech celý svet vie, čo sa deje v našej krajine", - vykrikoval Žirinovskij, ktorý vládnu stranu Jednotné Rusko následne obvinil, že "začína používať metódy Stalinovej éry".

 

Žirinovskij dodal, že Furgal bol pred svojím zvolením za gubernátora Chabarovského kraja podrobený previerke.

 

Chabarovský kraj je ruský región na Ďalekom východe. Je to tretia najväčšia oblasť medzi ruských regiónov, v ktorej žije viac ako 1,3 milióna ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona