Stravovanie je opäť drahšie. Ministerstvo chce zmenu

NETKY.SK • 1 Jún 2022, 06:00 • 2 min
Stravovanie je opäť drahšie. Ministerstvo chce zmenu

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR navrhuje opätovné zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách a základnej náhrady za používanie cestných motorových vozidiel.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je nárast cenovej hladiny jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní i položiek spojených s prevádzkou motorových vozidiel. TASR o tom informovali z tlačového odboru MPSVaR SR.

 

img

 

Rezort práce priblížil, že v apríli prišlo k nárastu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní o 5,7 percentuálneho bodu. „Tým bola splnená podmienka na zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách v zmysle zákona o cestovných náhradách,“ doplnil s tým, že naposledy zvýšili sumy stravného od 1. mája 2022.

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár sa spája s Petrom Pellegrinim!

 

Ministerstvo navrhuje zvýšiť sumu stravného počas 5 až 12 hodín trvania pracovnej cesty zo 6 eur na 6,4 eura. V trvaní pracovnej cesty od 12 do 18 hodín z 9 eur na 9,6 eura. Nad 18 hodín trvania pracovnej cesty z 13,7 eura na 14,5 eura.

 

Priblížili, že minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce 75 percent stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. „Pri sume stravného 6,40 eura bude teda minimálna hodnota stravovacej poukážky 4,80 eura. Zákonník práce určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku vo vyššej hodnote,“ dodali.

 

img

 

Kumulovaný index cien položiek spojených s prevádzkou motorových vozidiel dosiahol v apríli nárast o 6,4 percentuálneho bodu. Návrhom opatrenia MPSVR SR zvýšia sumu základnej náhrady za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestách pre jednostopové vozidlá a trojkolky z 0,059 eura na 0,063 eura. Pre osobné cestné motorové vozidlá z 0,213 eura na 0,227 eura.

 

Účinnosť oboch opatrení bude podľa ministerstva závisieť od dĺžky legislatívneho procesu, ktorý sa začal zverejnením predbežnej informácie s termínom pripomienkovania do 8. júna.

 

Možno vás zaujme: Koalícia je zrelá na rozpad, vyhlásil Igor Matovič

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies